Un grup de veïns demana a l’Ajuntament que mediï per recuperar la Sala Granados

Fa anys que intenten negociar amb l’asseguradora propietària de la torre situada a l’avinguda del Tibidabo

“Salvem la Sala Granados”. Amb aquest eslògan, un grup de veïns vinculats a la música va engegar un projecte per recuperar la torre del número 18 de l'avinguda del Tibidabo com a sala de concerts, espai museístic i documental i, fins i tot, com a estudi laboratori per a professionals de la música. L'edifici, ara abandonat, va ser construït el 1911 pel doctor Salvador Andreu per al seu amic i compositor Enric Granados.

L'Alicia Torra, filla de la pianista Alicia de Larrocha, i la periodista Mònica Pagès formen part d'un grup de veïns aficionats a la música, que des del 2009 intenta recuperar la casa del número 18 de l'avinguda del Tibidabo com a sala de concerts, museu i centre documental. Va ser construïda pel doctor Andreu, amb sala de concerts inclosa, per al seu amic, el compositor Enric Granados. A part de l'auditori, l'antiga torre tenia un petit apartament amb jardí, on Granados podia retocar partitures, i algunes aules per fer classe.

Aquests veïns han intentat negociar, sense èxit, amb els propietaris de l'edifici, l'asseguradora REALE. “L’única sortida que ens queda és que l’Ajuntament fes la gestió, la interlocució amb aquesta empresa, per almenys saber quines sortides ens dona. Volem saber si està oberta a altres possibilitats, i no únicament la venda. Ens demana més de dos milions d'euros”, explica Mònica Pagès.

El 2012, després d'entrar, amb permís de l'asseguradora, per estudiar la possibilitat d'una reforma integral, van engegar el projecte “Salvem la Sala Granados”, en el qual es van implicar també el productor musical Joan Mas i l'advocat Carles Pi-Sunyer. Aquesta rehabilitació preveu la substitució del sostre d'uralita i el buidatge interior de l'edifici. Es conservaria, però, la façana. Van calcular que la reforma podria costar entre quatre i cinc milions d'euros. El projecte arquitectònic, de Marc Cuixart, preveia la construcció d'un auditori de 250 localitats, amb platea i amfiteatre i un espai museístic i documental, dedicat a figures com el mateix Enric Granados, Isaac Albéniz o la pianista Alicia de Larrocha. “Hi ha una sèrie de figures de la historia de la música catalana que no tenen una representativitat clara a nivell de ciutat i aquí, aquesta casa, ens ofereix un espai molt bonic per explicar el seu llegat. Per aquí passa el Tramvia Blau. Podria ser una parada per als turistes”, apunta Pagès.

L'Alicia Torra de Larrocha explica que va informar a la Generalitat de Catalunya de l'existència d'aquesta casa. No entén com encara ningú no s'ha interessat pel projecte. “Jo crec que és un deute històric el preservar aquest espai. Aquests dos anys en què s'han fet tantes coses sobre Granados, amb motiu del seu any: concerts, conferències, llibres... ningú no ha fet res per aquesta sala, que va estar feta expressament per a ell. Aquí va tocar i aquí va portar grans pianistes internacionals. És surrealista”, denuncia Torra de Larrocha. De moment, aquest grup de veïns ha demanat ajuda a l'Ajuntament, però encara no ha rebut resposta per part dels tècnics.