Greenpeace denuncia que el 72 % de les deixalles al Mediterrani són plàstics

L’ONG explica els problemes que generen els microplàstics a la fauna marina amb visites al vaixell Rainbow Warrior

Greenpeace assegura que les aigües del Mediterrani tenen un greu problema de contaminació, sobretot per la gran quantitat de plàstics que, sovint, són ingerits per les espècies marines. Segons un estudi fet per l'ONG amb científics del CSIC-CEAB, el 72 % de la brossa marina a la costa mediterrània és plàstic. Els investigadors afirmen que aquesta alta contaminació afecta més de 1.300 espècies, unes xifres que Greenpeace està explicant a la població que viu arran del mar Mediterrani a través del vaixell Rainbow Warrior, amb el qual recorren el litoral per fer prendre'n mostres.

Greenpeace alerta que s'han localitzat al Mediterrani més de 8.000 peces de plàstic per quilòmetre quadrat, una xifra que, segons els investigadors, se situa prop de la densitat localitzada al Pacífic, a les anomenades "sopes de plàstic". A la brossa trobada a la superfície de l'aigua, el percentatge de plàstic s'eleva fins al 96 %. De fet, des de l'ONG fan especial incís en els microplàstics —fragments inferiors a 5 mil·límetres— que causen greus problemes als animals marins.

Per conscienciar sobre aquest problema Greenpeace ha ancorat el vaixell Rainbow Warrior, amb el qual naveguen i prenen mostres de l'aigua al Moll d'Espanya. L'organització ofereix visites a l'embarcació en què s'explica com treballen i què es pot fer per canviar aquesta tendència en el marc de la campanya internacional "Menys plàstic, més Mediterrani".

L'ONG valora que a Catalunya ja s'estigui intentant reduir la presència de plàstics al mar, a través de fer pagar les bosses de plàstic o implantant un sistema de dipòsit i retorn d'envasos, però  adverteix que s'hauria de continuar treballant-hi. El buc continuarà el recorregut aquest dilluns i salparà cap a Itàlia, Croàcia, Grècia i Bulgària.