‘Gràcia desapareguda’, un passeig per la història a través de fotografies

175 imatges mostren la Gràcia de finals del segle XIX fins als anys 60 gràcies a l’historiador Josep Maria Contel

El llibre ‘Gràcia desapareguda’ ha recollit 175 fotografies que daten de finals del segle XIX fins als anys 60. Es tracta d’un passeig per la història del barri. L'historiador Josep Maria Contel ha recopilat les instantànies que mostren des dels canvis urbanístics o comercials fins al dia a dia dels graciencs d'aquella època.

Les fotografies són tant d’autors reconeguts com fotos familiars aportades pels veïns. Segons l’autor, Josep Maria Contel: “Aquest llibre no seria res sense la gent, que és la que ens ha portat material i la que ens ha mostrat una Gràcia diferent, molt quotidiana i popular”.

A més de les fotografies que s’han anat recollint, l’historiador ha aconseguit petites joies, com una postal que va adquirir a Portugal. Es tracta d'una posta molt especial, una panoràmica que està enviada el 1917, ja que  fa 100 anys que aquella postal va anar de Barcelona a Porto.

Aquestes instantànies mostren el passat comercial, el dia a dia dels graciencs, dels transports o de l’urbanisme. Per exemple, a través de les fotografies podem descobrir com l’edifici que acull la Biblioteca Vila de Gràcia havia estat anteriorment una caixa i després un club de lectura.

Cada fotografia és un document informatiu, per exemple, en el llibre es contraposen dues imatges, una visita del rei al carrer Gran de Gràcia i la proclamació de la República al mateix carrer. Tot és un arxiu per recompondre la història de Gràcia que els veïns han anat forjant amb els anys.