El govern espanyol matisa l’estat de la baixada de l’IVA del cinema proposada pel 2018

Fonts ministerials han corregit les paraules del secretarid d’Estat de Cultura, Fernando Benzo.

La baixada de l'IVA del cinema no és oficial. El Ministeri de cultura ha matissat les paraules del secretari d'Estat de Cultura del Govern espanyol, Fernando Benzo, que, en una entrevista a la Cadena COPE havia garantit una rebaixa del 21 % al 10 %.

Durant l'entrevista, Benzo s'ha referit a la millora de l'economia i ha fet evident el seu compromís abans que acabi el 2018. De fet, el secretari d'Estat de Cultura, ha fet palesa la seva intenció de complir els compromisos: "Les coses estan anant bé i, per tant, hem de seguir complint la nostra paraula abaixant l'IVA del cinema."

Benzo ha vaticinat que la mesura es podria incorporar en els propers pressupostos generals com ja es va fer el passat 31 de març amb  la rebaixa en l'IVA cultural en els espectacles en viu que va deixar fora la indústria cinematogràfica.

Tot i les declaracions de Benzo, el Ministeri de Cultura ha volgut matisar les seves paraules i ha manifestat que el secretari d'Estat tan sols expressava un "desig". Des del Ministeri no garanteixen que la rebaixa acabi sent efectiva ja que encara no està tancada i no depèn exclusivament de les seves competències.

El Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya ha preferit no emetre valoracions sobre aquestes declaracions "fins que la rebaixa de l'IVA sigui una realitat". El Gremi, a més, reivindica que seguiran treballant per aconseguir la baixada d'aquest impost als cinemes.

Des de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya critiquen que el cinema s'hagi "marginat" després de la rebaixa de l'IVA dels espectacles en viu. A més, el seu president, Àlex Casanova, ha confirmat a betevé que prefereixen mantenir la cautela: "No és una baixada efectiva perquè està sotmesa a l'acceptació dels pressupostos." Casanova reivindica també que el canvi en la taxa hagi d'anar lligada als nous pressupostos. "Tal com van apujar l'IVA sense passar pels pressupostos, el podrien tornar a rebaixar directament."