El Gimnàs Sant Pau apressa l’Ajuntament a comprar la finca

La cooperativa ha rebut ofertes privades per marxar i demana al consistori que s’avanci a una possible compra de l’edifici que posi en perill el gimnàs

Els gestors del gimnàs social Sant Pau no estan tranquils amb el futur d'aquesta instal·lació esportiva del Raval. El mes d'abril van esquivar una amenaça de desnonament i ara temen que algun fons d'inversió compri l'edifici i agafi l'Ajuntament a contrapeu, sense temps de fer ús del dret de tempteig i retracte. Han demanat reunions amb tots els grups municipals per obtenir un compromís de compra de la finca el mes de setembre.

L'oficina bancària de La Caixa que ocupa la major part dels baixos de la ronda de Sant Pau, número 46, es traslladarà de forma imminent -ja fa tres setmanes que els treballadors esperen que l'entitat els canviï a una oficina propera al nou Mercat de Sant Antoni-, i els membres de la cooperativa del gimnàs social Sant Pau temen que això pugui precipitar l'arribada d'ofertes de compra de la finca per part de fons d'inversió. Per això demanen a l'Ajuntament "que es posi les piles" per comprar la parcel·la (que integra el local del gimnàs, l'oficina bancària i dos establiments comercials de barri) i construir-hi entre 40 i 65 pisos de lloguer social.

Recerca de suports polítics

La cooperativa del Sant Pau ha demanat reunions a cadascun dels grups polítics de l'Ajuntament per trobar-se durant el mes de juliol o el setembre com a màxim, tenint en compte que durant el mes d'agost s'atura l'activitat del consistori. L'objectiu és aconseguir el suport del màxim de grups a la proposta de compra i obtenir un compromís de l'Ajuntament per fer-se amb la finca abans que no sigui massa tard. Actualment el consistori té el dret de tempteig i retracte durant 60 dies a partir d'una possible oferta de compra de l'edifici, però els gestors del gimnàs no tenen clar que si la burocràcia de l'Ajuntament farà que "no s'arribi a temps".

A banda de les reunions polítiques, els gestors del gimnàs han engegat una ronda de contactes amb un centenar entitats de Ciutat Vella per presentar un manifest conjunt a finals de juliol. També preveuen fer una crida per ampliar el gruix social amb almenys 100 socis nous per  garantir la sostenibilitat econòmica del projecte a mitjà termini.

Gimnàs en perill permanent

El mes d'abril, el Gimnàs Sant Pau ja va salvar-se "in extremis" d'una ordre de desnonament gràcies a un acord a tres bandes amb la propietat, per condonar part del deute que acumulava el gimnàs, i amb l'Ajuntament, que va adquirir la finca del carrer de la Reina Amàlia, número 10, a la part de darrere del gimnàs. Des d'aleshores asseguren que han rebut la visita d'un grup inversor, que els ha ofert contrapartides perquè deixin l'edifici "sense fer soroll" si es produeix la compra. Asseguren, però, que "qui es pensi que haurà de matar una cuca, es trobarà amb un lleó".