La tradició de menjar canelons per Sant Esteve

L'àpat per excel·lència del dia de Sant Esteve són els canelons, un plat típic de la gastronomia catalana des del segle XIX, quan a Barcelona es va posar de moda la cuina italiana. Els canelons són un plat de reaprofitament perquè es fan a partir de la carn d'olla del dia de Nadal.

Sant Esteve és una jornada de segona celebració, l'endemà de Nadal, i això ha estat un factor important en la tradició culinària. Segons Xavier Medina, especialista en alimentació i director de la càtedra Unesco d'Alimentació, Cultura i Desenvolupament, menjar canelons és "una tradició recent".

A finals del segle XIX i principis del XX, Barcelona va viure un auge de la cuina italiana i els restaurants amb aquesta gastronomia van proliferar. Els canelons tenen un valor afegit, que és que són perfectes per recuperar la carn d'olla del dia anterior. Els altres plats típics que es posen a taula el dia 26 de desembre són la sopa i altres restes del dia anterior.

Segons Medina, que també és professor dels estudis de ciències de la salut de la UOC, "les festes de Nadal són molt tradicionals i el ritual es manté, tant pel que fa a la trobada familiar, com al menú". Però la societat ha canviat, i això es nota, per exemple, en el fet que recórrer a un servei de càtering és cada cop més habitual, així com anar al restaurant a menjar-se els canelons amb tota la família.