Autocars Padrós abandona el solar que ha ocupat il·legalment durant 34 anys

L'empresa Autopullman Padrós ja ha abandonat el solar qualificat de zona verda que feia servir des del 1982 per aparcar-hi fins a 40 vehicles entre el carrer de Fernando Poo i el passatge d'Aymar, a tocar del Cementiri de Poblenou. La sentència que els obliga a marxar és del març de 2015, però el solar no ha quedat lliure fins al mes passat, en la data finalment acordada amb el nou govern municipal.

Segons ha publicat 'El País', l'ús del solar com a garatge dels autocars de l'empresa va iniciar-se l'any 1982 i va acabar el mes de març d'aquest any després d'una sentència judicial. L'Ajuntament va descobrir aquesta irregularitat, que ha durat més de tres dècades, després de demanar una radiografia de la ciutat per conèixer la quantitat d'espais públics disponibles.

Autopullman Padrós, que és l'empresa d'autocars que transporta els jugadors del FC Barcelona i el RCD Espanyol, no ha estat mai la propietària del solar i tampoc no ha tingut cap llicència per aparcar-hi la seva flota d'autocars, gairebé una quarantena de vehicles. L'any 1983 es va iniciar un procés d'expropiació que va quedar bloquejat fins al 1995, ja que el consistori va fer només un primer pagament (a l'anterior propietari del solar ocupat). Malgrat el govern barceloní ha intentat durant diversos mandats recuperar el solar municipal destinat a una zona verda, fins aquest 2016 no ho ha aconseguit.

Fa tres anys, les queixes dels veïns del Poblenou pel soroll de les entrades i sortides dels grans vehicles van alertar l'Ajuntament, que des d'aleshores sap que l'empresa estava sense llicència municipal. La sentència judicial del març de 2015 no va ser suficient per posar fi a l'ocupació de forma immediata, així que el consistori va haver d'acordar una data definitiva amb l'empresari, que ha abandonat finalment el solar el 23 de maig.

Pocs dies abans del cessament de l'activitat, un equip de ferrovellers va començar a desmuntar l'estructura metàl·lica. L'operació també es va dur a terme sense permís municipal. Del recinte n'ha marxat també una parella d'ancians que hi vivia des de l'any 1992. Ara, segons el consistori, l'espai es cedirà temporalment a una ONG, mentre es planifica el projecte de la zona verda.