De la Serna: “S’ha acordat intensificar la presència de la Guàrdia Civil a l’aeroport”

El ministre de Foment anuncia les mesures preses pel govern central davant la crisi motivada per la vaga dels treballadors dels controls de seguretat

El ministre Íñigo de la Serna ha fet l'anunci després de la reunió del gabinet de crisi que s'ha fet a la Delegació del Govern. De la Serna també ha anunciat que s'iniciaran els tràmits per veure si és possible fer un laude d'arbitratge obligatori. Considera que les expectatives davant una possible vaga indefinida "no són bones" i ha qualificat d'inèdita la situació que es va produir ahir dijous en l'assemblea dels treballadors d'Eulen.

El ministre ha explicat que el gabinet de crisi s'ha reunit atès que una possible vaga indefinida pot "afectar la seguretat i l'ordre públic". Ha afegit que la voluntat és que s'arribi a un acord, però que aquest no sembla possible i que "cal ser realistes". En aquest sentit, De la Serna ha qualificat d'inèdit el resultat de l'assemblea de treballadors d'Eulen que es va fer ahir dijous. El ministre ha afirmat que no ha vist mai que els treballadors, en lloc de votar la proposta feta per la mediació, sotmetin a votació altres opcions.

La reunió de Foment l'ha presidit el ministre Íñigo de la Serna, i també hi han participat el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, el president d'Aena, José Manuel Vargas, la directora de l'aeroport, Sònia Corrachano, el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, i responsables del Ministeri de l'Interior, de la Guàrdia Civil i de l'Advocacia de l'Estat.

Reunions amb la Generalitat i amb l'alcaldessa

Per la seva banda, la Generalitat també ha convocat una altra reunió per tractar la situació que es viu a l'aeroport. S'ha fet al Departament de Territori i hi han participat representants de Presidència, Territori, Interior i Treball. Després d'aquesta trobada, el ministre ha rebut els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, d'Interior, Joaquim Forn, i de Treball, Dolors Bassa. De la Serna també es reuneix amb l'alcaldessa, Ada Colau. Ni la Generalitat ni l'Ajuntament no ha participat en el gabinet de crisi d'aquest divendres al matí.

Les trobades polítiques arriben després que ahir els treballadors decidissin no acceptar la proposta de mediació feta per la Generalitat. Això ha provocat que aquest divendres es mantingui la convocatòria de vaga de la plantilla de l'empresa Eulen, que s'encarrega de la seguretat als controls de l'aeroport. Serà la quarta jornada oficial d'aturades després que el conflicte hagi originat nombroses cues a l'aeroport des de fa tres setmanes. Les properes aturades estan convocades per a diumenge i dilluns.

Els guàrdies civils recriminen que ara els vulguin per solucionar els problemes

L'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) ha criticat que el Govern espanyol vulgui recórrer al cos per resoldre "un conflicte laboral entre dues empreses privades". En un comunicat, l'entitat lamenta que després d'externalitzar el servei ara els vagin a buscar. També critiquen que siguin els guàrdies civils els que hi hagin de donar una solució quan fa uns dies hi va haver una manifestació en contra del cos a Barcelona.