Front comú amb el món local per reclamar el traspàs complet de Rodalies

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha encapçalat un acte de front comú amb alcaldes catalans, entre els quals Ada Colau, però també agents econòmics, socials i institucionals de Catalunya per denunciar l'estat deficient del servei de Rodalies. Han assenyalat directament la manca d'inversió d'Adif i han reclamat de forma unitària el traspàs complet del servei al govern català.

Un "prou" unitari

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha estat taxatiu a l’hora de definir l'estratègia que seguirà Catalunya. "Hem de dir prou, els ciutadans tenen dret a un servei digne que volem gestionar nosaltres", ha sentenciat. En la mateixa línia, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que no vol "més retards ni més excuses". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat l’últim a intervenir utilitzant paraules similars. "És el moment de dir prou, de queixar-nos, però també de passar a l’acció", ha destacat.

L'acte d'unitat ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat a les 12 h. Hi han participat alcaldes d’arreu de Catalunya, els presidents de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i els d'Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana.

El sector econòmic també hi ha estat present a través de les cambres de comerç i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra. Les plataformes i entitats vinculades amb la reivindicació de millora de Rodalies han sumat esforços en aquest acte com l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) o el col·lectiu pqnoensfotintren, entre d’altres.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ja havia anunciat aquest esdeveniment amb anterioritat com "un gran acte de país". Aquesta reivindicació pública i unitària persegueix dos objectius: "denunciar una situació inacceptable" del servei ferroviari i "reclamar el traspàs total de manera immediata".

En paral·lel, la Generalitat presentarà aquest divendres un recurs contenciós administratiu contra Adif per no complir els compromisos d’inversió a la xarxa ferroviària. Prèviament a aquest pas als tribunals, el Govern català va presentar un requeriment previ a l'Adif perquè posés al dia la infrastructura i executés les inversions. Com que Adif no ha complert aquesta sol·licitud, s’engega la via judicial amb el contenciós-administratiu davant l’Audiència Nacional per inactivitat.