Junqueras i Soraya mantenen les formes perquè Sant Jordi sigui patrimoni immaterial

La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes impulsen la candidatura a la Unesco, que s’ha presentat en un acte al CaixaForum

La diada de Sant Jordi aspira a ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. La proposta, que sorgeix del sector editorial i de la flor, té el suport del Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. La candidatura s'ha presentat aquest divendres al vespre en un acte al CaixaForum no exempt de polèmica per la presència de la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a qui s'ha acusat d'instrumentalitzar políticament el dia de Sant Jordi.

La Cambra del Llibre de Catalunya (que agrupa els gremis del sector) i el Gremi de Floristes promouen la candidatura perquè la festa obtingui el reconeixement internacional en tant que és "una festa integradora, que enforteix les relacions socials i té un paper important en el manteniment i el foment del diàleg entre les diferents cultures", segons expliquen les entitats en un comunicat. Així s'inicia un procés que ha de tenir el suport de la Generalitat i el Govern espanyol per presentar la candidatura davant l'Unesco.

L'any 1995 la Unesco va convertir el Sant Jordi en una celebració mundial a petició del Govern espanyol i donant seguiment a la proposició de la Unió Internacional d'Editors. Des de llavors, el 23 d'abril es reconeix arreu del món com el Dia Internacional del Llibre. Amb aquest nou pas, es pretén que la festa del llibre i la rosa, tal com se celebra a Catalunya, adquireixi rellevància mundial. A Catalunya, són fins ara Patrimoni Cultural Immaterial la Patum de Berga, els castells, la dieta mediterrània i les festes del foc del Pirineu.

Pugna política

L'acte de presentació de la candidatura s'ha convertit en les darreres hores en l'escenari d'una pugna política. El desencadenant n'ha estat la confirmació que la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assistirà a l'acte. Entre qui n'ha criticat la presència hi havia la presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Isabel Martí, que ha dimitit per aquest fet.