El síndic de greuges alerta de frau en el procés de preinscripció escolar

Segons una investigació, el Consorci d’Educació hauria ampliat places en alguns centres, tot i haver disponibilitat en altres escoles de la zona

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha denunciat mala praxi en el procés d'admissió d'alumnes a algunes escoles de la ciutat. Segons la investigació, feta basant-se en procés de preinscripció del curs 2016-2017, el Consorci d'Educació ha permès sol·licituds de famílies que suposadament han defraudat a l'hora de dir l'adreça de residència per així obtenir més punts. En una entrevista a 'La tarda de Barcelona', de betevé 91.0 fm, Ribó també ha acreditat que el Consorci ha permès ampliar places en escoles, tot i haver disponibilitat en centres de la mateixa zona. Per això, el síndic reclama "mesures disciplinàries".

Segons l'estudi del síndic, com a mínim cinc famílies de l'Institut Escola Costa i Llobera van cometre una irregularitat a l'hora de declarar el lloc de residència. Van assegurar que vivien més a prop de l'escola del que realment estaven amb l'objectiu d'aconseguir punts per proximitat i assegurar-se la plaça.

Aquesta és només un dels fraus que ha detectat el síndic. També considera que en alguns centres d'alta demanda hi ha un índex molt elevat de nens amb celiaquia (malaltia que també permet esgarrapar punts) i assenyala directament el Consorci d'Educació per haver permès ampliar places en algunes escoles, tot i que la llei preveu que per fer-ho cal acabar d'omplir la resta de centres de la zona.

Foc creuat entre el síndic i el Consorci

Precisament, el paper de "passivitat" que ha jugat el Consorci motiva la resolució de Ribó. El síndic ha demanat "mesures disciplinàries" perquè considera que "pot haver-hi una seriosa lesió de drets", i ha reclamat a la Comissió de Garanties del Consorci que depuri responsabilitats.

Per la seva banda, el Consorci —que diu que comparteix la preocupació— s'ha defensat. La gerent, Mercè Massa, ha dit que "s'actuarà en qualsevol indici d'actuació fraudulenta o impròpia", i ha recordat que ja s'han penalitzat vuit famílies que van falsejar el lloc de residència en la preinscripció del curs 2017-2018.

Escolteu-ho aquí: