La fira Literal es consolida amb una tercera edició envoltada de polèmica

Dues entitats jueves en contra de l’antisemitisme han denunciat l’Ajuntament per la presència de la dirigent del Front Popular per a l’Alliberament de Palestina, Leila Khaled

L'antiga fàbrica de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, ha acollit la tercera edició de la fira Literal, un espai de trobada i mostra del mercat editorial d'esquerres. Una fira que vol estendre la literatura i el pensament crític més enllà dels activismes. Amb aquesta nova edició, que ha estat en funcionament del 12 al 14 de maig, els organitzadors volen consolidar el projecte, en què col·laboren més de 60 editorials i llibreries.

Una fira oberta al públic, de caràcter gratuït, amb la intenció de connectar els diferents projectes editorials independents i llibreries de llibre polític amb un públic lector amb inquietuds polítiques i culturals. La Literal vol promoure una nova manera de relacionar-se dins del món del llibre polític, formar nous públics al pensament crític, impulsar el mercat social al voltant del món del llibre i enfortir l'economia i les cooperatives en el món del llibre.

A part del mercat de llibres, aquests tres dies s'han organitzat deu conferències, en què s'han parlat de temes tan diversos com la lluita de classes, els refugiats o el feminisme. D'entre totes destaquen la de l'activista palestina Leila Khaled i l'economista Guy Stanging, que va ser entrevistat Anna Gabriel per parlar de corrupció.

Precisament, la primera d'aquestes conferències ha provocat una nova polèmica. La xerrada sota el títol "Revolució significa vida" de l'activista palestina ha aixecat polseguera, després que La Lliga Internacional contra el Racisme i l'Antisemitisme (licra) i la B'nai B'rith Nahmanides Barcelona denunciessin l'Ajuntament, per la seva "convivència" amb el terrorisme, ja que subvenciona la fira en què Khaled ha fet la conferència. Les dues entitats titllen l'activista de "terrorista", ja que Khaled va ser la primera dona a participar en un segrest d'un avió amb passatgers per donar a conèixer la situació que estava vivint Palestina. Els fets van passar el 1969, i no es va haver de lamentar cap ferit.

Finament, les denúncies que no van prosperar a l'Audiència Nacional, que les va desestimar. L'acte de Leila Khaled  ha estat un èxit amb més de 600 persones a la sala. A més, l'espai s'ha quedat petit, i 200 persones que no han pogut accedir a la sala l'han seguit des d'una pantalla en un espai annex preparat per l'organització.

A part d'aquestes activitats, també s'han fet un total 19 entrevistes a autors de diferents editorials que han participat en la fira i hi ha hagut actuacions de música negra durant tot al dia, que s'han convertit en la sintonia de fons de la fira. Els assistents a la Fabra i Coats,  també han pogut gaudir de menjar i beure cooperatius. La novetat d'aquest any ha estat la zona dedicada als més petits, amb la col·laboració de diverses editorials de llibres infantils i la participació de contacontes vinguts d'arreu.