El Saló de la Gent Gran arriba a Barcelona per promoure l’envelliment actiu

La 19a edició de FiraGran ofereix 450 activitats gratuïtes per a les persones d’edat més avançada

Les Drassanes Reials s'han convertit en un punt de trobada per a les persones grans. FiraGran 2017, el Saló de la Gent Gran de Catalunya, ha inaugurat avui la 19a edició amb l'objectiu de promoure l'envelliment actiu . Durant quatre dies, entitats i institucions organitzen activitats adreçades a aquest col·lectiu de la població. El saló també serveix com a plataforma per promoure el testament vital.

Durant el saló, els visitants podran participar en les més de 450 activitats gratuïtes que s'hi ofereixen, entre les quals destaquen una gran caminada, una classe de música i moviment, una trobada sardanista i un festival de corals. FiraGran també és una oportunitat perquè les persones grans puguin conèixer els programes, serveis, iniciatives, solucions tecnològiques i productes que ofereixen més de 80 empreses, entitats, organitzacions i institucions per millorar el seu benestar i la seva qualitat de vida. Els organitzadors preveuen rebre 38.000 visitants.

Coincidint amb la inauguració de la fira, l'Associació Serveis Integrals per a l'Envelliment Actiu (SIENA) ha presentat l'estudi La planificació de la gent gran sobre el final de la vida. L'informe conclou que el 75 % de la gent gran a Catalunya no ha fet el testament vital. Amb aquest document, les persones deixen per escrit les instruccions mèdiques per quan no es puguin expressar.

Sònia Díaz, sociòloga i autora de l'estudi, assegura que es tracta d'un document "amb poca tradició d'ús i molt vinculat a tenir una malaltia". En aquesta mateixa línia, Josep París, director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora, apunta que la gent sol fer el testament vital en els darrers anys de vida.

L'estudi també aporta una altra dada destacada per autors i impulsors: el 15 % de la gent gran no vol viure a residències ni a casa dels fills, i prefereix allargar l'estada a casa el màxim possible. "Hi ha poca cultura de la mort. La gent manifesta por en pensar en la mort", diu París.