Fira de Barcelona concedeix més espai a l’estand de les Forces Armades al Saló de l’Ensenyament

L'exèrcit continuarà al Saló de l'Ensenyament i hi ocuparà més espai. Passarà de tenir-hi un estand de 36 metres quadrats a un de 100. Fira de Barcelona ha decidit atendre la petició del Ministeri de Defensa, que havia sol·licitat un espai més gran. L'Ajuntament, en canvi, havia demanat que s'hi eliminés la presència dels militars.

Fira de Barcelona ja havia confirmat que l'exèrcit seria present en aquesta edició del Saló de l'Ensenyament, que tindrà lloc del 22 al 26 de març. Això, tot i que les Forces Armades han estat expulsades d'altres certàmens com el Saló de la Infància i malgrat la campanya que demanava que els militars no tinguessin espai en aquest saló, que cada any acull prop de 75.000 estudiants a la recerca d'orientació per al seu futur acadèmic i laboral.

Ara, Fira de Barcelona ha confirmat, a més, que l'estand de l'exèrcit al Saló de l'Ensenyament serà encara més gran que l'any passat. Concretament, pràcticament es triplicarà. Dels 36 metres quadrats de l'última edició, passaran a disposar-ne d'uns 100. El Ministeri de Defensa, que exposa al saló des del 2002, ja havia presentat la preinscripció per participar-hi un any més. En la seva sol·licitud havia demanat poder tenir més espai per al seu estand que en edicions anteriors. Des de Defensa han justificat aquest augment de l'espai per la "bona acollida" que l'estand de les Forces Armades va tenir el 2016 i les cues que es van formar per poder visitar-lo i obtenir informació sobre les sortides educatives i professionals a l'àmbit militar.

De res no han servit, doncs, les reiterades peticions de l'Ajuntament en el sentit que es deixés l'exèrcit fora d'aquesta fira educativa. L'última, aquest dimarts, quan el comissionat d'Educació de Barcelona, Miquel Ángel Essomba, va defensar que les Forces Armades no participessin en el Saló de l'Ensenyament. Essomba va assegurar que l'Ajuntament ja s'havia dirigit a Fira de Barcelona per transmetre'ls aquest rebuig.

Enguany, doncs, un altre cop podria repetir-se l'escena de tensió de l'any passat durant la jornada inaugural, quan l'alcaldessa, Ada Colau, va recordar als representants de l'exèrcit que no voldria que fossin al Saló de l'Ensenyament. Les Forces Armades, per la seva banda, recorden que ja fa 10 anys que prenen part d'aquesta fira.

No es rendeixen

La Plataforma per Desmilitaritzar l'Educació no es rendeix. Recorden que tant la Generalitat com l'Ajuntament van aprovar una moció i una declaració institucional, respectivament, per demanar que l'exèrcit no sigui al Saló de l'Ensenyament. "Aquestes administracions públiques estan pel damunt quant a legitimitat i sobirania pel que fa a Fira de Barcelona i sens dubte pel que fa a forces armades", assegura el portaveu de la plataforma, Jordi Muñoz.

Per això, han demanat reunir-se amb les dues administracions i també amb Fira de Barcelona, amb l'esperança que reconsiderin la seva posició. Alhora, emplacen a altres entitats, com els sindicats d'ensenyament o la FAPAC, a manifestar el seu rebuig a la presència dels militars.