Finalitza amb èxit el trasplantament d’una alzina centenària

Aquest exemplar ja va ser trasplantat durant els anys 50

El trasplantament d'una alzina centenària al barri de la Marina del Prat Vermell, al districte de Sants-Montjuïc, acaba amb èxit després de comprovar que s'ha adaptat correctament en un nou espai del carrer d'Ulldecona i gaudeixi d'un bon estat de salut.

Diversos especialistes han seguit l'evolució d'aquest arbre des del moment que es va trasplantar, l'any 2015. Han anat controlant el seu estat fitosanitari, fitopatològic i biodinàmic, així com la humitat del sòl i el control de la dosi de reg. La Direcció de Conservació i el Departament de Projectes i Obres de la Direcció d'Espais Verds i Biodiversitat han estat els encarregats de dirigir el seguiment de les tasques  durant aquests dos anys.

Per garantir la supervivència de l'arbre en el seu procés de trasplantament, l'any 2015 van haver-se d'executar un seguit de treballs previs. Primer es va marcar el nord en la base del tronc de l'alzina, per respectar la mateixa orientació en la nova ubicació. També es va podar un 30 % de la capçada actual i es van mullar les fulles per minimitzar l'estrès hídric de l'arbre.

Paral·lelament, es va treballar a adequar el terreny de la nova ubicació. Així, es va formar el pa de terra a l'alzina, un tros de sòl, de tres metres de diàmetre i un de profunditat, que es va deixar adherit a les arrels de l'arbre, i es va embolcallar de fibra tèxtil i malla metàl·lica. El sot de plantació va ser uns dos metres més ample que el pa de terra. Les parets d'aquest forat es van escatar de forma mecànica, per  permetre una millor penetració de les arrels, i es va trencar la compactació de les terres.

Per trasplantar l'alzina al nou espai, es van protegir totes les branques, i es va afegir substrat de plantació en el sot. Amb l'ajuda de tensors i la subjecció del pa de terra de l'alzina es va fixar l'alzina en el sot. També es va utilitzar un sistema de reg combinat que va servir per afavorir l'arrelament en aquesta nova ubicació. I per regular la humitat en nivells inferiors, es va fer servir una sonda manual que va comprovar el drenatge, evitant l'estancament d'aigua.