El CoNCA fa balanç de la Filmoteca de Catalunya i conclou que li calen més espectadors

Fa cinc anys que la Filmoteca de Catalunya es va traslladar al Raval i, des de llavors, ha anat guanyant espectadors. Ara la Generalitat, a través del Consell Nacional de la Cultura i les Arts, n'ha avaluat el funcionament i ha proposat fer algunes modificacions perquè vagi encara millor, com ara intentar augmentar el nombre d'espectadors.

A parer del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), la Filmoteca és un equipament que funciona molt bé però que podria anar a millor, i així queda reflectit a les avaluacions estratègiques que han redactat del període 2012-2014. L'anàlisi dels primers anys de la nova seu els fa arribar a la conclusió que el públic podria ser encara més ampli. "La consciència del que és la Filmoteca queda limitada a un públic determinat", explica Carlos Duarte, president del CoNCA. "Hem d'aspirar que un equipament tan potent tingui més capacitat d'incidència al conjunt de la societat catalana", afegeix.

Per aconseguir-ho, el CoNCA considera que s'hauria d'ampliar l'oferta de manera que sigui atractiva per a un públic al màxim d'ampli possible. En l'informe també s'assenyala que la Filmoteca hauria de tenir més presència a la resta del territori català, i aconseguir més recursos mitjançant atraient l'interès de patrocinadors privats que apostin per finançar activitats concretes o bé mitjançant el lloguer de sales.

La direcció del centre anota les recomanacions tot i que, matisen, cal tenir en compte que l'equipament fa ben poc que camina. "És una avaluació puntual, de tres anys, els tres primers de la Filmoteca. Encara és una criatura molt tendra, en procés de creixement", assegura Esteve Raimbau, director de la Filmoteca de Catalunya.

Rècord de públic el 2015

El 2015 es va batre el rècord d'espectadors, uns 150.000. A més la ràtio és cinc vegades superior a la de les sales comercials, amb 107 espectadors de mitjana per sessió.