Felip VI: “En aquesta Espanya unida i diversa hi cabem tots”

El nou rei d'Espanya, Felip VI, ha pronunciat el primer discurs després de jurar el càrrec davant la Constitució al Congrés dels Diputats. S'hi ha pogut llegir entre línies un missatge a Catalunya i al procés sobiranista: "En aquesta Espanya, unida i diversa, hi cabem tots". El president de la Generalitat, Artur Mas, l'ha escoltat des de la tribuna de convidats, però no l'ha aplaudit. Després, el nou monarca ha recorregut en cotxe el centre de Madrid, des d'on ha saludat la multitud.

"Hi caben tots els sentiments i sensibilitats i les diferents formes de sentir-se espanyol", ha afegit. Felip VI també ha dit que els sentiments "mai no han d'enfrontar, dividir o excloure, sinó comprendre i respectar, conviure i compartir". Un missatge amb el qual ha volgut refermar la unitat d'Espanya tot i reconèixer que històricament "hi han conviscut tradicions i cultures diverses que han enriquit tots els pobles". Felip VI també ha recalcat que "unitat no és uniformitat". Missatges que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha escoltat atentament des de la tribuna de convidats, on seia al costat del lehendakari del País Basc, Iñigo Urkullu. Cap dels dos dirigents no han aplaudit els reis ni quan han entrat a la cambra ni quan Felip VI ha finalitzat el discurs. Per cert, a la cerimònia hi han assistit la reina Sofia i la infanta Elena, però no Joan Carles I, que no ha volgut prendre protagonisme al seu fill.

Un discurs que també ha volgut marcar un punt d'inflexió i dibuixar una nova època, una nova generació "d'esperit obert i renovador". Felip VI s'ha referit en diversos moments a l'aspiració de mirar endavant i adaptar-se als nous temps i als nous reptes que marca un món globalitzat. Ha esmentat qüestions com l'aposta per les tecnologies, la ciència, la investigació i el medi ambient "que ens ajudaran a guanyar la batalla per la creació d'ocupació, que avui constitueix la principal preocupació dels espanyols".

El nou rei d'Espanya ha promès respecte a la divisió de poders, "neutralitat i vocació integradora de la Corona". I el repte d'apropar-se a la ciutadania, Felip VI ha promès afrontar-lo "amb una conducta íntegra, honesta i transparent, que es guanyi l'autoritat moral necessària". Segons el monarca, que en l'acte ha estat acompanyat de la reina Letícia i de les seves filles, la princesa d'Astúries, Elionor, i la infanta Sofia, "els ciutadans demanden amb tota la raó que els principis morals i ètics inspirin la nostra vida pública".

Un cop ha acabat el discurs, Felip VI ha passat revista a les tropes i a bord del Rolls Royce amb què ha arribat al Congrés s'ha dirigit de nou al Palau Reial. La comitiva ha recorregut el centre de Madrid, on centenars de ciutadans han saludat els nous monarques.

Tot seguit els reis han rebut un per un tots els convidats a la recepció que s'ha ofert per tancar una jornada que ha arrencat ben d'hora al palau de La Zarzuela amb la imposició per part del rei Joan Carles del faixí de capità general dels exèrcits al seu fill, el nou rei d'Espanya. Una cerimònia d'especial rellevància perquè ha estat l'últim moment en què pare i fill han estat junts abans de la sessió solemne de proclamació al Congrés.