Els “fanzines” surten de l’escena underground i creen circuit a Barcelona

Era el mitjà d'expressió de la cultura catalana underground i punk dels anys 80. Les publicacions digitals semblava que l'esborrarien del mapa però el "fanzine" torna i ho fa agafant l'impuls de la moda retro. Hem parlat amb alguns editors d'aquestes revistes autoeditades per conèixer com s'elaboren.

El metafanzine 'El Pez', fet per Mon Magan, ha editat recentment un bianuari de fanzines 2010-2011 que incorpora ressenyes d'aquestes publicacions i intenta fer una fotografia del panorama actual. A més, l'any 2009 va publicar un especial sobre l'escena barcelonina. Tot i que per la seva naturalesa és complicat calcular quants se n'editen a la ciutat, sí que es poden conèixer els que fan més soroll.

Apa Apa Còmics publica el ‘Colibrí’ i en llibreries del centre de la ciutat no és difícil ensopegar amb exemplars de 'Chuck Norris', ‘Orfidal’, ‘Rojo Putón’, ‘Girlzine’ o ‘El visitante’. També s’hi pot trobar, ‘Mapache’, un fanzine ambiciós que, segons el periodista Jordi Guinart, fins i tot intenta tenir còpies a Madrid. A més, es penja en línia a la xarxa i es pot descarregar en PDF amb un format fet a punt per imprimir.

També s’hi editen el ‘Malalletra’, un “fanzine“ molt artístic editat per la dissenyadora Laia Calvet i resultat de diferents col·laboracions. Des de Sant Andreu del Palomar, Ceferino Galán publica ‘El Naufraguito’. N’imprimeix de 120 a 150 amb una impressora domèstica i cada número és original. El “fanzine” pulp ‘5000 Negros’ es publica des de l’abril del 2010. Els autors han optat per fer molta promoció per les xarxes socials i, tot i que fa poc que ha sortit al carrer, ha pujat com l’escuma.

Defugint l'empatx de la cultura digital, la gent busca tenir petites peces de col·leccionista a casa. Potser és per això que la cultura digital no ha matat aquestes petites peces. Aquest va ser l'objectiu dels artífex de la Fanzinoteca Ambulant, un arxiu de "fanzines" que es va instal·lar en un mòdul itinerant de consulta.

Per comprar-los, es poden trobar a les llibreries la Central del Raval, Arkham Comics, la galeria Miscelanea, a Universal Comics, a la Laie CCCB o a la Ras.