El MNAC treu a la llum les ombres xineses de Ramon Casas

El Museu Nacional d'Art de Catalunya ha tret a la llum unes ombres xineses fins ara desconegudes de l'artista Ramon Casas. Són 11 caricatures que mostren una nova faceta del pintor modernista coincidint amb el 150 aniversari del seu naixement. L'exposició es podrà visitar fins al 27 de novembre.

El MNAC ha desvelat la faceta menys coneguda del pintor modernista Ramon Casas, però també, segons els experts, la més original i avantguardista. Consisteix en 11 ombres xineses, dissenyades pel mateix Casas fruit de les influències de la seva estada a París. Les figures van protagonitzar espectacles nocturns a Els Quatre Gats. El comissari de la mostra, Francesc Quílez, explica que eren "obres religioses" i que les figures que hi apareixien eren "les caricatures dels mateixos protagonistes del cercle artístic d'Els Quatre Gats." Entre els personatges representats hi ha el mateix Casas i els escriptors Àngel Guimerà i Pompeu Gener. Mentre que Ramon Casas és l'autor dels dibuixos, que es caracteritzen per un estil caricaturesc i còmic, Josep Meifrèn, germà del pintor Eliseu Meifrèn, va ser l'encarregat de mecanitzar-los i articular-los.

El nét de l'Eliseu, Pere Jiménez-Meifrèn, que és qui ha cedit les ombres xineses al MNAC, remarca les habilitats artístiques del seu besoncle, que es va introduir en el cercle artístic d'Els Quatre Gats. Precisament en una imatge del local, una de les cares més reconeixibles és la de Josep Meifrèn, que no era artista, sinó dentista.

L'exposició es podrà veure al MNAC fins al 27 de novembre, envoltada d'altres peces gràfiques de Ramon Casas i de la tradició popular barcelonina de fabricar ombres xineses retallables.