La mirada de vuit dones surrealistes vinculades amb Catalunya, a la galeria Mayoral

La galeria Mayoral exposa per primera vegada a l'estat una vintena d'obres de dones surrealistes vinculades amb Catalunya. Entre les obres destacades n'hi ha d'inèdites, ja que mai no s'havien exposat fins ara, com la descoberta en el quadern de dibuix de Frida Kahlo. La proposta de la galeria pretén ara fer justícia amb artistes com Valentine Hugo, Dora Maar o Lee Miller, que només eren reconegudes com a muses dels pintors de l'època.

El fil conductor de l'exposició es troba en les terres catalanes, ja que les vuit artistes que han visitat Catalunya, hi han viatjant o també hi han exposat. Tot i això, també n'hi ha que hi estan vinculades per la seva relacions amoroses, com és el cas de Frida Kahlo, que es va enamorar d'un pintor català, Josep Bartolí. Precisament, Kahlo és una de les artistes que es presenta a l'exposició a través d'una obra inèdita, 'Autoretrat com a genitals'. També hi ha obres desconegudes fins ara de Valentine Hugo, de les quals en destaca 'Retrat de Picasso', una mirada que va fer al pintor, canviant els papers en una època en què la dona només era valorada com a musa.

Les vuit dones representades són Valentine Hugo, Maruja Mallo, Lee Miller, Frida Kahlo, Dora Maar, Leonora Carrington i dues artistes més catalanes, Remedios Varo i Ángeles Santos. Des de la galeria Mayoral es vol fer ara un "acte de justícia" i donar el reconeixement que es mereixen les artistes surrealistes i que no van tenir en el seu període, just quan pintaven. Aquest va ser l'objectiu de l'encàrrec de la galeria a la comissària, Victoria Combalía. Afirma que ha hagut d'investigar molt per trobar quines havien tingut relació amb Catalunya.

L'exposició es podrà visitar fins a l'1 d'abril i es pretén que sigui un punt d'inici de la reflexió per repensar en l'època del surrealisme i també en la manera de concebre l'art actualment.