Nit d’estiu en plena primavera

Els experts alerten de l'arribada d'una entrada d'aire càlid entre dimecres i dijous. A Barcelona hi tindrà un paper important la marinada, motiu pel qual farà més calor als barris interiors. A partir de divendres les temperatures es normalitzaran i, de fet, els mapes del temps de llarg termini indiquen que l'estiu d’aquest 2015 no serà especialment calorós.

Les primeres calors acostumen a arribar entre finals del mes de maig i primers del mes de juny, malgrat que aquest 2015 tot sembla indicar que arribaran entre el 13 i 14 de maig. L'any passat vam haver d’esperar fins al 9 de juny per tenir les temperatures que es preveuen que hi haurà dijous. El 2013 encara van arribar una mica més tard, el 13 de juny.

Durant aquests propers dies s'esperen temperatures màximes, a Barcelona, de 30ºC. El més impactant, però, serà la calor durant la nit de dimecres a dijous, amb temperatures per sobre dels 20ºC a tota la ciutat. Els barris que més ho notaran seran els barris propers a Collserola i els turons del Carmel, de la Rovira i el Putxet. Per contra, els barris marítims rebran la influència de la marinada, que actuarà de fre natural a l’ascens de les temperatures. L'observador barceloní Diego Lázaro va enregistrar el 8 de maig 17,3ºC a la platja de la Barceloneta.

La calor d'aquesta setmana serà deguda a l'entrada d'una massa d'aire càlid que es mantindrà poc temps a sobre de la nostra latitud. Els experts preveuen que divendres mateix comenci a recular i a Barcelona es tornarien a assolir temperatures més adequades per l'època de l’any en què ens trobem, entorn dels 25ºC.

Els models de més llarg termini, com el GFS, preveuen un estiu força suportable pel que fa a calor. Indiquen temperatures normals per l'època i amb poca pluja durant els mesos de juny i juliol. El mes d'agost seria més mogut meteorològicament parlant. Caldrà veure com avancen les previsions, però sembla que haurem d'esperar tres mesos ben bé per apaivagar la sequera que arrosseguem des de fa alguns mesos.