Un estiu amb menys de la meitat de la pluja de l’habitual

A banda de la calor, la sequera també ha marcat l’estiu a Barcelona

La manca d'aigua ve de lluny i la sequera acumulada els darrers tres anys es qualifica d'entre forta i extrema. Els ruixats previstos per dimecres i el cap de setmana podrien contibuir a apaivagar-la durant unes setmanes.

L'estiu ha estat dels bons pel que fa a la calor,  el quart més càlid com a mínim des del 1914 a l'Observatori Fabra de Barcelona. La pluja, malauradament, també ha escassejat i en tres mesos Barcelona només s'han acumulat 50,5 litres, un 44 % del que tocaria.

La manca d'aigua no ha estat exclusiva de Barcelona o del litoral central, tal com se'n ha fet ressò el Servei Meteorològic de Catalunya. L'estiu ha estat sec a gairebé tot el país, fins i tot als Pirineus, on enguany les tempestes han estat molt escasses. Només una petita àrea pròxima a la Franja de Ponent s'ha vist afavorida per alguns ruixats.

Per tal d'avaluar l'estat de la sequera el Servei Meteorològic de Catalunya utilitza un índex, l'Índex de Precipitació Estàndard (IPE), que permet fer una avaluació del dèficit o excés de precipitació al territori i per a una varietat d'escales temporals. Els intervals més curts, inferiors a nou mesos, són útils per estimar la humitat del sòl, aspecte d'importància per als boscos o els conreus. Per al període comprès entre el novembre del 2016 i el juliol del 2017 aquest índex ens indica que la sequera és moderada a la meitat nord del Barcelonès i pròxima a la normalitat al sud de la comarca.

El més preocupant és que la sequera ve de lluny, ja que en consultar el valor de l'índex de sequera per als darrers dos anys al Barcelonès ens indica que la sequera és forta, però si ampliem la forquilla als darrers tres anys s'observa que aquesta és entre forta i extrema a la comarca i, per tant, també a Collserola.

Malauradament els mapes no albiren, de moment, cap episodi de pluja general que pugui solucionar la sequera en el conjunt del  territori de forma immediata. A curt termini, però, són relativament optimistes pel que fa a opcions de veure ploure: dimecres a la tarda i fins a la matinada de dijous s'esperen ruixats i tronades a bona part del país, també a Barcelona, i dissabte s'entreveu una tongada de xàfecs i tronades que podria ser més general i generosa.