Els espais d’opinió, dominats pels homes

On Són les Dones fa un recompte de la presència de dones als mitjans i el suspens és general

Durant un any el col·lectiu ha fet un recompte de les dones que han tingut un espai d'opinió a diferents mitjans de comunicació i no es compleix la paritat en cap dels casos. Suspenen sobretot els diaris en paper, amb només un 20 % de dones i un 80 % d'homes.

En una entrevista a 'El matí de Barcelona', de betevé 91.0 fm, Marta Roqueta, membre de del col·lectiu On Són les Dones, ha explicat que durant l'últim any han fet un seguiment diari a 21 mitjans, privats i públics. Les dades (que es poden consultar al blog http://onsonlesdones.blogspot.com.es), indiquen que en el cas dels diaris en paper hi ha, de mitjana un 20 % de dones opinant i un 80 % d'homes. Als diaris digitals, la xifra puja lleugerament, fins al 23 %. Pel que fa a la televisió, la mitjana de dones que han participat dels espais d'opinió ha estat d'un 33 %, i pel que fa a la ràdio, un 34 %. Roqueta ha explicat que els mitjans públics compleixen més els criteris de paritat que no pas els privats i que, en alguns casos, la presència de les dones ha arribat al 44 %. Tot i això, en cap dels 21 mitjans analitzats no s'ha arribat a una paritat total (50 % d'homes i 50 % de dones).

El col·lectiu atribueix la poca presència de les dones als mitjans a les ingerències que han facilitat que els homes puguin arribar amb més facilitat als llocs de responsabilitat. Creuen que es tracta d'un fet greu, ja que els espais d'opinió són els que donen "prestigi" als mitjans. Marta Roqueta ha assegurat que ara que "ja sabem quina és  la radiografia" és qüestió d'emprendre altres accions.

Recupera aquí l'entrevista sencera: