L’escultura ‘Carmela’, de Jaume Plensa, es quedarà davant del Palau de la Música

L'escultura 'Carmela', de Jaume Plensa, es quedarà finalment davant del Palau de la Música. Després de les negociacions entre l'artista i l'Ajuntament, la figura continuarà exposada a la plaça de Lluís Millet, on es troba des de l'abril, quan es va instal·lar amb motiu de l'exposició de l'escultor al Palau de la Música. Jaume Plensa ha decidit cedir gratuïtament, per com a mínim vuit anys, 'Carmela' a la ciutat, i satisfà així la petició dels veïns del barri que s'han mobilitzat per evitar la retirada del monument.

L'artista i el consistori havien d'arribar a un acord sobre el futur de la figura abans del 29 d'octubre i aquest divendres ja ho han fet públic. Jaume Plensa ha cedit 'Carmela' a Barcelona per un mínim de vuit anys prorrogables depenent de les futures negociacions entre l'Ajuntament i l'artista. La decisió ha estat propiciada per la campanya que van engegar un grup de veïns a través de la plataforma Change.org per conservar-la al barri, malgrat que la figura estava compromesa amb una ciutat dels Estats Units des del setembre.

De fet, tant l'Ajuntament com l'artista tenien la voluntat que una escultura passés a formar part del patrimoni de la ciutat. Cal recordar que Jaume Plensa és barceloní i un dels artistes més premiats, amb el Nacional d'Arts Plàstiques i el Velázquez, i també amb més projecció internacional, les seves obres es poden veure a Londres, Tòquio, Chicago, Rio de Janeiro i Venècia. Per tant la possibilitat de tenir una obra de Plensa a Barcelona era una oportunitat gairebé única, tot i que la ciutat ja disposa de quatre obres de l'artista però que corresponen als anys 80 i 90, quan encara no utilitzava les espectaculars figures humanes actuals.

A banda d'aquest amor a primera vista entre 'Carmela' i la ciutat, Jaume Plensa encara té pendent un projecte que va encarregar l'alcalde Trias el 2014. Es tracta d'una escultura de 52 metres d'alçària, feta de malla de ferro i que s'havia de construir a l'espigó del Gas, entre la platja de la Barceloneta i la del Somorrostro. El pressupost per a la seva col·locació, de 32 milions d'euros, va fer desistir el consistori d'aquella idea, encara que en un futur es podria tornar a posar en marxa. Ara i durant vuit anys, ja es pot gaudir amb tranquil·litat del rostre d'aquesta adolescent de 14 anys que Plensa va fotografiar l'any 2013 i que vol transmetre aquesta idea de trànsit entre la infància i l'inici de la maduresa.