Escoles i instituts de Sarrià – Sant Gervasi s’adhereixen a la campanya “Cadira buida”

Sarrià – Sant Gervasi Refugi, centres educatius, entitats veïnals i famílies s’uneixen per donar suport a les persones que demanen refugi a Europa

L'Escola Orlandai és una de les 14 escoles i instituts de Sarrià – Sant Gervasi que han penjat o col·locat una cadira buida en un lloc visible. La campanya s'anomena “Cadira buida” i ha estat ideada pels mestres i alumnes d'aquests centres educatius, després que un grup de veïns del districte, agrupats sota el nom de Sarrià – Sant Gervasi Refugi, els hagi proposat estudiar a les aules la crisi dels refugiats i la necessitat d'acollir-los a Europa. Aquesta és una de tantes iniciatives que han posat en marxa conjuntament. Aquest dissabte es farà un acte amb el lema "Volem acollir!" a la plaça de la Vila de Sarrià, amb actuacions teatrals, jocs i testimonis de refugiats que viuen actualment a Barcelona.

La Marina Pons i la Vanessa Almar són dues veïnes que formen part del grup Sarrià – Sant Gervasi Refugi, que es va crear al districte després que Barcelona es presentés com a ciutat refugi. “Com a altres districtes, ens vam voler preparar per acollir als refugiats adequadament, als barris. Però després el govern no va complir i vam decidir que ens dedicaríem a fer una feina de conscienciació i de pressió”, explica Almar. Amb aquest objectiu es van posar en contacte amb les diferents escoles i instituts del districte, per proposar als mestres que els alumnes estudiessin a les aules la crisi dels refugiats. Així va néixer la campanya “Cadira buida”. Ara mateix, 14 escoles i instituts que formen part de la Xarxa Educativa de Sarrià – Sant Gervasi han deixat una cadira en un lloc visible, acompanyada d'un cartell fet pels  alumnes, per explicar a la ciutadania quin missatge volen transmetre. “Simbolitza que estem esperant que vingui algú a les nostres escoles i que estem disposats a acollir-lo quan vingui. I voldríem que vingués. A més a més, també hem posat una cadira buida dins de cada aula”, afegeix la Mariona Trabal, mestra de l'Escola Orlandai. “Creiem que és una imatge molt potent. Volem arribar a la resta de veïns del nostre barri”, apunta la Marina Pons.

La campanya “Cadira buida” no és l'única acció programada per Sarrià – Sant Gervasi refugi amb els centres educatius i agrupaments de lleure de Sarrià – Sant Gervasi. Des d'ahir i fins dissabte es pot veure a l'Ajuntament del districte una exposició dels treballs realitzats pels alumnes titulada "Eduquem per acollir". S'hi poden veure il·lustracions, mapes, fotografies, així com les cartes escrites als refugiats. “Els mestres ens explicaven que els nens tenien una inquietud, Deien: 'Si nosaltres ho fem a l'escola, la gent de fora com ho sap que nosaltres volem acollir? O els altres nens també ho estan fent? Serveix d'alguna manera que nosaltres fem si els altres no ho fan?' Llavors vam decidir que seria bona idea fer una mostra”, explica la Vanessa Almar. Aquesta exposició es pot veure fins dissabte, 18 de març, quan tindrà lloc un acte públic de cloenda sota el lema “Volem acollir!”. Serà una jornada matinal amb activitats de sensibilització amb les persones que demanen refugi, en la que participaran famílies, entitats de la Xarxa Educativa de Sarrià – Sant Gervasi i refugiats que estan vivint a Barcelona. Hi hauran jocs, performances, tallers de teatre i actuacions musicals.