L’Escola Pia de Sant Antoni fa 200 anys

A l'Escola Pia Sant Antoni, les classes van començar el 2 de novembre de 1815 i, tot i que amb alguns entrebancs, es pot dir que ho han seguit fent de manera continuada fins avui, 200 anys després. El centre va ser pioner en molts aspectes i ara hi tenen alumnes de tres districtes diferents de la ciutat.

Els religiosos van començar a fer els tràmits per entrar a Barcelona l'any 1802 i van obtenir els permisos reials i de l'Ajuntament el 1815. Van instal·lar-se a l'antic convent dels antonians. El 1846 es va posar la primera pedra del seminari a partir d'un projecte de l'arquitecte Miquel Garriga. El 1862 es van enderrocar les muralles situades a la ronda de Sant Pau actual, i amb la cessió d'aquests espais, es va fer una ampliació i s'hi van afegir dos cossos.

Va viure les pitjors etapes durant la Setmana Tràgica, el 1909, i la Guerra Civil. El juliol de 1936 el col·legi va ser saquejat i incendiat en part i la comunitat religiosa en va haver de marxar, tot i que a l'escola va continuar havent-hi docència, els religiosos no van poder tornar fins passada la guerra.

Va ser una escola innovadora en l'aprenentatge de la lectura, també en català, i va ser una escola pionera en altres matèries, com l'educació física o l'ensenyament del sistema mètric decimal. Val a dir que és un dels primers llocs on es va jugar a bàsquet a l'estat espanyol. Van ser pioners en els estudis de comerç i entre els projectes hi havia una moneda escolar i visites a fàbriques, bancs o tallers.

Actualment treballen en la simulació d'empreses en la metodologia d'aprenentatge. Alguns alumnes il·lustres de l'Escola Pia Sant Antoni són: Manuel Milà i Fontanals, Francesc Pi i Margall, Àngel Guimerà, Josep Puig i Cadafalch, Lluís Masriera i Rosés, Josep M. Folch i Torres, Josep Trueta i Raspall, Manuel Ibáñez Escofet, Josep M. Benet i Jornet, Terenci Moix, Joan Manuel Serrat, Andreu Mas-Colell o Marcel Granollers. Ara l'Escola Pia Sant Antoni celebra 200 anys d'història amb una exposició.