L’Escola La Pau, de la Verneda, premiada per la remodelació del pati

L'Escola La Pau ha estat premiada per la remodelació del pati, que ha durat uns dos anys, aproximadament. L'alumnat, juntament amb l'AMPA, associacions del barri i l'acompanyament dels mestres, han incorporat al pati elements que el fan més amable. El projecte, que s'ha anomenat "Arreglem el pati, fem comunitat", ha estat el guanyador, entre una vintena de participants, del Premi Participa a l'Escola, del Departament de Governació.

Els treballs han durat més d'un any i mig i, des que van començar, no només ha canviat l'aspecte del centre. A primer cop d'ull, entre els canvis que ha patit el pati hi ha un nou sorral, un tobogan decorat amb palets o un petit hort urbà. Però pel que fa als canvis no visibles que ha aportat aquest programa participatiu impulsat per la Generalitat, hi ha la recent creació d'una AMPA al centre, que fins ara havia funcionat amb una comunitat educativa molt dispersa i molt poca participació dels pares, en part, per la diversitat ètnica de l'alumnat.

Tot i que avui han rebut el Premi Participa a l'Escola del Departament de Governació i Relacions Institucionals, del qual tant la direcció com els pares i els alumnes estan molt satisfets, la direcció del centre assegura que encara cal millorar moltes coses i protesta per les retallades. De fet, tot i que la iniciativa d'aquest programa prové de l'Administració, el centre ha hagut de portar a terme els canvis amb molta imaginació, pocs diners i, fins i tot, una recollida especial de fons per poder fer front a les petites despeses que ha suposat el projecte. Ara es tanca l'etapa de millores al pati, en la qual els alumnes han estat els responsables de proposar i decidir l'aspecte de tots els elements, per iniciar-ne una de nova: la de reclamar que finalment, i després de quatre anys de reclamació, es remodelin les instal·lacions del centre, que estan en molt mal estat.