Equipaments i pisos protegits per al darrer solar afectat per l’aluminosi

L’illa tindrà dos mil metres quadrats de serveis públics encara per definir

L’Ajuntament tramita la requalificació de part del solar de la coneguda com a illa Q, formada pels carrers del Montsant, Aneto i Inca, el buit que va quedar després d’enderrocar el darrer edifici amb aluminosi. En aquest espai una cooperativa de la FAVB construeix cent habitatges protegits, que el Consistori complementarà amb equipaments. Sembla bastant clar que hi anirà un casal nou de gent gran i el local de l’AV Turó de la Peira, però encara queden per definir l’ús de part dels metres quadrats.

La idea inicial, de fa 12 anys, era instal·lar-hi una oficina de serveis socials, però finalment s’ha descartat. Ara tota apunta que, a més del casal de gent gran i el local de l’associació de veïns, s'està plantejant la possibilitat d’ubicar-hi un equipament infantil. “Nosaltres sempre hem demanat que els locals havien de ser per al barri -explica Antonio Silva, de l’Associació de Veïns Turó de la Peira-. Hem de buscar un consens entre l'Ajuntament i les associacions de veïns del Turó de la Peira i Can Peguera per veure quin seria l’equipament més adient per a la zona". De moment, el plenari de Nou Barris ja ha aprovat la modificació del Pla General Metropolità per requalificar dos mil metres quadrats com a equipaments, i encara hi ha temps per definir-ne els usos.

Si tot va segons el previst, el centenar d’habitatges protegits, els aparcaments i locals s’estrenaran l’any vinent, juntament amb un supermercat. D'aquesta manera s'acabarà de transformar un espai buit des de fa 12 anys, des del gener de 2005. Al solar del carrer d’Inca i Montsant hi havia aleshores el darrer edifici pendent d’enderrocar dins el pla de remodelació de l’aluminosi, però aquesta malaltia estructural es va agreujar de sobte per unes obres al clavegueram i l’illa Q va acabar passant a la història del barri per un desallotjament exprés i precipitat. Els bombers van declarar la ruïna imminent de tota l’illa, composta per un centenar de pisos i les famílies van salvar tot el que van poder en tres dies, els que van tenir més sort. Els més afectats, van tenir hores.

Després de l’enderroc, van seguir 12 anys d’inacció, en què el solar es va fer servir com a aparcament públic. L’any passat la Cooperativa Fem Ciutat va reprendre la idea de construir-hi pisos protegits i va començar les obres. Els pisos s’han atorgat majoritàriament a veïns del barri. L’edifici projectat consta de tres plantes soterrànies destinades a aparcaments de cotxes i motos, una planta baixa destinada a dos locals comercials i cinc plantes altes destinades a habitatges, distribuïts en sis escales.