Les entitats feministes recorden les primeres Jornades de la Dona al Paranimf de la UB

El maig de 1976 es van fer les primeres Jornades de la Dona al Paranimf de la Universitat de Barcelona. 40 anys després un grup d'associacions feministes han organitzat un homenatge al mateix lloc per recordar aquells fets. S'ha volgut posar en relleu el paper que van tenir aquelles trobades en el procés de transició democràtica.

Milers de dones van ocupar el Paranimf de la Universitat de Barcelona el maig de 1976 per parlar d'elles mateixes, de les reivindicacions imprescindibles i de com aconseguir una llibertat per fer i per ser. Va ser un acte de força per part d'aquestes dones que demostraven que a Catalunya hi havia un moviment feminista que es va configurar al voltant de les vocalies de dones de les associacions de veïns i dels grups d'autoconsciència que es van crear els darrers anys de la dictadura franquista. Era la primera vegada que milers de dones es reunien i això va ser clau en el procés de la transició democràtica.

El Paranimf de la Universitat de Barcelona s'ha tornat a omplir de gent per recordar aquells fets en un acte organitzat per la Xarxa Feminista amb el suport de Ca la Dona i grups feministes. En aquesta ocasió, han ofert una xerrada que ha servit per fer una mirada al passat i que ha anat acompanyada d'una representació i actuacions musicals. També s'ha preparat una exposició que repassa les diferents trobades feministes que s'han organitzat en els darrers 40 anys.

Les primeres Jornades de la Dona van marcar el feminisme i des de fa 40 anys aquest moviment ha organitzat una celebració especial tots els anys acabats en sis. Enguany és un d'aquests anys, així que han preparat unes noves jornades feministes que s'organitzen amb el nom Radical-ment Feministes. Les trobades seran el 3, 4 i 5 de juny i se centraran a enfortir les relacions entre dones, a fer visible la capacitat transformadora dels feminismes i repassar la trajectòria del moviment.