Els usuaris de Rodalies podran saber quins trens són accessibles

Renfe indicarà als panells informatius de les estacions i a través del telèfon mòbil quins trens estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Segons la companyia, un 47 % dels combois de Rodalies són accessibles, tot i que això no evita situacions com la que ha denunciat l'Òscar Jiménez a través de les xarxes socials. En un vídeo que s'ha fet viral mostra les dificultats que té per utilitzar aquest transport públic.

L'Òscar ha fet el camí de Sant Jaume francès en set dies però, en canvi, pujar a un tren de Rodalies no li resulta gens fàcil. El 19 de novembre va publicar un vídeo a Twitter en què demostra que els esglaons dels combois són un obstacle infranquejable si intenta accedir-hi tot sol. Ell viu a Vilafranca del Penedès i denuncia que la línia R4 no és accessible tot i que, segons afirma, aquesta demanda és extensible a tota la xarxa de Rodalies. "Ni els trens ni les estacions estan adaptats i si un dels dos és accessible, l'altre no", ha declarat.

Segons Renfe, el 47 % de la flota de Rodalies és accessible i cada any s'adapten una vintena de trens que passen pel taller. Les unitats que s'han modificat són les de la sèrie 447. El vagó central disposa d'un accés més baix i a l'interior hi ha dues places amb cinturons per a persones amb mobilitat reduïda. També s'hi ha incorporat un lavabo adaptat. Segons la companyia, a aquests trens cal afegir-hi els nous Civia, que directament ja són accessibles.

En l'àmbit de les estacions, Renfe assegura que més del 60 % són accessibles. Ara bé, la majoria d'estacions i trens adaptats coincideixen amb les línies de més demanda, com les de la costa, un fet que la companyia està intentant compensar. "Tenim línies amb dos trens accessibles cada hora i unes altres línies on la probablitat que tenim és d'un tren a l'hora, però en aquests moments estem treballant per millorar el global d'accessibilitat a tota la xarxa", ha explicat Fèlix Martín, director de Rodalies de Renfe.

Senyalitzar si un tren és accessible

De cara a 2016, Renfe indicarà als usuaris que arribin a l'estació quin tren és accessible. Una icona d'una cadira de rodes ho indicarà a les pantalles, també als panells lluminosos de les andanes i la megafonia. L'aplicació per a mòbils de Rodalies serà una altra manera de saber-ho.