Els sindicats convoquen una vaga el 9 de febrer coincidint amb la votació dels pressupostos

Els sindicats de l'ensenyament públic engeguen un mes de mobilitzacions que culminarà amb una vaga el 9 de febrer, coincidint amb el dia que està prevista la votació dels pressupostos de la Generalitat per al 2017. Reclamen que es reverteixin les retallades dels últims anys i asseguren que estan disposats a negociar fins a l'últim moment per arribar a acords amb el govern.

Entre les principals reivindicacions que plantegen USTEC, CCOO, UGT i ASPEP destaquen el retorn a l’horari lectiu dels mestres de 18 hores a secundària i 23 hores a primària i recuperar els 6.000 docents que, segons ells, s'han quedat sense feina pel canvi d'hores lectives dels mestres.

Els sindicats també demanen reduir dues hores lectives als majors de 55 anys, substituir tot el personal des del primer dia, retirar l’extensió del pla pilot de nomenaments, que no es tanqui cap aula i convocar oposicions per garantir l’estabilitat del personal interí, que actualment, diuen, suposa més del 25 % de les plantilles.

Els sindicats asseguren que només volen recuperar les condicions laborals que tenien abans del 2010. Xifren aquestes reclamacions en uns 145 milions d'euros que consideren assumibles però denuncien que, fins ara, la postura del Departament d'Ensenyament és "immobilista".

Calendari de mobilitzacions

Davant d'aquesta situació, el proper mes s'han previst diverses accions reivindicatives. Durant la setmana del 16 al 20 de gener hi haurà un Mesa Sectorial en què els representants dels treballadors esperen avançar en les seves reivindicacions. El 26 de gener s'han convocat concentracions territorials i, si no hi ha entesa, el 9 de febrer hi haurà vaga, coincidint amb la votació dels pressupostos.

USTEC, CCOO, UGT i ASPEP ofereixen "mà estesa" al Departament d'Ensenyament: "estem a disposició del govern per negociar", asseguren, "volem arribar a acords per millorar les condicions laborals dels treballadors de l'ensenyament públic".

Per la seva banda, la CGT ha convocat una altra vaga, en aquest per el 18 de gener, durant el debat de pressupostos.