Els orígens militars de la Barceloneta, en una exposició

La mostra “Traçant/construint la Barceloneta” està formada per elements històrics, com els plànols originals del barri

La Casa de la Barceloneta 1761 acull una exposició de Juan Martín Zermeño que explica com es va crear la Barceloneta, el primer barri de la ciutat construït fora de la muralla i que a mitjan segle XVIII s'anomenava barri de la Platja. La mostra "Traçant/construint la Barceloneta" recull un seguit d'elements històrics que es trobaven originalment al barri.

L'exposició "Juan Martín Zermeño: traçant/construint la Barceloneta" és el resultat de dos anys de treball del Taller d'Història de la Barceloneta. Aquest taller el formen un grup d'historiadors que coneixen aquest barri mariner i que volen reivindicar-ne la història. Han estat treballant mesos per aplegar  el major nombre de material possible sobre els orígens de la Barceloneta.

La mostra està formada, tal com explica Pau Moncho, del Taller d'Història de la Barceloneta, "per plànols originals del disseny de la Barceloneta així com d'altres que són el resultat de l'adaptació que l'enginyer militar Juan Martín Zermeño i el marquès de la Mina van fer dels originals. Es nota que el disseny estava fet en clau militar i res no es va deixar a la improvisació".

El primer barri de la ciutat fora muralla

La Barceloneta és el primer barri de la ciutat que es va construir fora de la muralla. La primera pedra es va posar el 3 de febrer del 1753 i dos anys després ja estava acabat. L'església de Sant Miquel del Port va ser una de les primeres construccions que s'hi van fer.

Pau Moncho explica que el barri es va idear en clau militar. Totes les cases havien de tenir la mateixa alçària, els carrers havien de tenir la mateixa amplada i les edificacions es van fer tenint en compte temes de salut i de protecció.

Aquesta exposició es complementa amb unes rutes guiades pel barri que es faran els dissabtes de febrer i març. Les persones interessades a tenir-ne més informació només cal que es posin en contacte amb La Casa de la Barceloneta.