Els orígens del centre cultural La Casa Elizalde

La Fundació Elizalde es va crear el 1985 per fer mantenir viva la memòria de l'empresa Elizalde, pionera en la fabricació d'automòbils a l'estat i de motors d'aviació. Avui hi guarden i difonen l'arxiu documental perquè es pugui consultar públicament. La Casa Elizalde era la residència i les oficines dels amos.

La Casa Elizalde va acollir part de les oficines d'administració de la fàbrica de cotxes Elizalde, que, després d'una projecció important en la fabricació de vehicles, es va especialitzar en motors d'aviació. També hi havia la casa dels Elizalde.

El matrimoni d'Arturo Elizalde i Carmen Biada van viure a cavall de Barcelona i París. Aquí, la residència la tenien fixada al que avui és el centre cívic, s'hi van estar des de 1895 fins a 1964. L'Arturo Elizalde era enginyer. Va estudiar a París i va fer les primeres feines a la indústria del sucre a Cuba. Quan va tornar a Barcelona va fundar una empresa de reparacions d'automòbils el 1909 amb els germans de la seva dona.

Després es van especialitzar en la construcció de vehicles de tot tipus, utilitaris de luxe, cotxes de carreres i militars. Carmen Biada va dirigir l'empresa quan es va morir el seu marit, el 1925. Va ser una de les primeres dones catalanes empresàries. El 1926 va orientar la fàbrica a la construcció de motors d'aviació amb el nom d'Elizalde, SA.

El fill, l'Antonio Elizalde, va continuar amb l'empresa des de 1949. L'any 1951, però, l'empresa va ser nacionalitzada. Anys més tard es va tornar a privatitzar i la va adquirir Mercedes-Benz. La Fundació Elizalde conserva els documents de l'empresa i en difon el llegat.