Els equipaments per a gent gran de Glòries, gairebé a punt

L’edifici ha estat una de les 40 obres nominades a la darrera edició dels Premis Mies van der Rohe

Una visita organitzada per l'entitat Arquitectes per l'Arquitectura permet conèixer per primer cop amb detall l'edifici barceloní nominat a la darrera edició dels Premis Mies van der Rohe. N'hi havia un total de 40 i tres fets a Espanya, entre els quals el projecte d'equipaments per a gent gran de Glòries fet conjuntament pels estudis Bonell i Gil i Peris i Toral. La distribució dels pisos tutelats i la integració en l'entorn del 22@ són els aspectes més destacats d'un immoble sostenible que estarà a disposició de la ciutat a partir de l'estiu.

Les obres dels 105 habitatges tutelats, el casal de gent gran, el centre d'atenció primària i el centre de salut mental del carrer de Bolívia, número 49, estan gairebé enllestides. Només queden alguns detalls perquè el barri del Parc i la Llacuna del Poblenou pugui disposar d'uns equipaments que feia anys que reclamava i que formen part del Compromís per Glòries. Els treballs han trigat més de dos anys i van començar amb retard perquè la construcció de l'edifici estava supeditada a la finalització del pàrquing del dipòsit municipal de cotxes que hi ha sota i que es va demorar a causa de la crisi econòmica.

Tots els equipaments s'integren en un mateix complex de 12.000 metres quadrats amb forma de ventall per aprofitar millor la llum. Un dels objectius dels arquitectes era que no desentonés amb l'entorn de gratacels, edificis d'oficines i hotels que té al voltant. I és que s'ubica en ple 22@, a tocar de la Torre Agbar. Altres aspectes clau que en destaquen són els espais comuns i la distribució innovadora dels pisos per a gent gran. Expliquen que només hi ha un única estança separada, el bany, i tots els espais es comuniquen de forma circular i es pot canviar la percepció de l'habitatge, de 40 metres quadrats, amb portes corredisses.

Des del Patronat Municipal de l’Habitatge reivindiquen que es tracta d'un edifici sostenible que ha tingut un cost baix, ja que els pisos tutelats han de ser assumibles per als futurs inquilins. L'obra ha tingut un pressupost de 12 milions d'euros, que inclouen l'aparcament del dipòsit municipal, i s'entregarà al maig. Faltarà encara equipar el centre d'atenció primària i el centre de salut mental i adjudicar els pisos per a gent gran.