Els carteristes abandonen el metro i pugen al carrer i a les botigues

Els furts augmenten a Barcelona un 4,8 %, fins a arribar a una mitjana de 281 al dia. També creixen un 46 % els abusos sexuals, un increment que els Mossos d’Esquadra atribueixen, en part, al cas Maristes

Menys furts al metro però més delictes d'aquest tipus als comerços i a la via pública. Segons el balanç de seguretat de Barcelona, que han presentat conjuntament els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, els carteristes han canviat la metodologia per la pressió policial al suburbà. De les xifres també es desprèn que les agressions sexuals han pujat un 12 % i els abusos, un 46 %. Els cossos policials han destacat un increment dels tocaments en el transport públic, que suposen el 6,4 % del total de delictes sexuals denunciats.

Fa tres anys consecutius que els furts augmenten a Barcelona a excepció dels que es produeixen al metro, que el 2016 es van reduir. Tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d'Esquadra parlen d'un canvi de tendència en l'actuació dels carteristes, fruit de l'actuació policial al suburbà. Els cossos de seguretat han confirmat que això ha traslladat els lladres a l'espai públic i, concretament, als comerços i als centres comercials. Atempten sobretot en joieries i botigues de luxe i contra els clients, que normalment són turistes. Per erradicar-ho estan fent un canvi d'enfocament en el patrullatge, tot i que han insistit que es mantenen actius al metro. Amadeu Recasens, comissionat de Seguretat, ha destacat la importància de "fer pedagogia i donar informació als ciutadans" per protegir-los d'aquest fenomen i evitar, bàsicament, descuits.

En una entrevista al programa 'bàsics', el cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha explicat que "en el que haurem de treballar, i ja estem treballant amb la fiscalia, és perquè aquests delinqüents multireincidents que en lloc d'actuar al metro comencen a actuar a establiments comercials o centres comercials, puguin rebre també com a mesura cautelar o com a condemna aquestes ordres d'allunyament d'aquests centres comercials o d'aquests passejos comercials o de zones concretes de la nostra ciutat".

Les denúncies per abusos sexuals es van incrementar a la ciutat un 46 %, amb 345 casos registrats, mentre que el 2015 n'eren 236. Joan Carles Molinero, cap dels Mossos d'Esquadra de Barcelona, ha atribuït part d'aquest augment a la repercussió del cas Maristes. Les agressions sexuals van pujar un 12 %  i es va passar de 198 denúncies el 2015 a 223 el 2016. Segons el balanç delinqüencial, el 42 % dels delictes sexuals es produeixen dins l'àmbit familiar i el 6 ,4 % en el del transport públic i en forma de tocaments. Per això estudien iniciar una campanya per prevenir aquests delictes però també per incentivar les denúncies.

Pel que fa als delictes d'odi i discriminació, si el 2015 n'hi va haver 79, l'any passat se'n van produir 109. Un augment que, segons la Guàrdia Urbana, es dona bàsicament en les modalitats d'homofòbia i xenofòbia. Destaquen que algunes vegades es produeixen sota l'anonimat de les xarxes socials i també a través d'internet, i que existeix encara una "xifra negra" de casos que no es denuncien.