Els blogs d’APU, de la crítica social al redescobriment de Barcelona en imatges

Andrés Paredes Úbeda (APU) va obrir el seu primer blog, 'La zona mileurista', al gener de 2006. Va començar a criticar la situació econòmica abans que esclatés la bombolla. Ara que tothom en parla, ell es dedica més a descobrir tota mena de racons i detalls de Barcelona mitjançant 'Veodigital' i els seus blogs de fotos. En total, manté set bitàcoles.

Als seus 52 anys, Andrés Paredes ha tingut molts oficis. Ara treballa de nit en una residència d'estudiants i dorm de dia. Viu a Horta i li agrada l'esperit de poble que conserva aquest barri, però també perdre's per la part més antiga de la ciutat o descobrir les petjades de la història a qualsevol indret d'aquesta metròpoli. Els lectors dels seus blogs són testimoni de les seves llargues passejades per Barcelona, que aprofita per fotografiar-ne tots els detalls i publicar les imatges acompanyades de moltes dades que ajuden a entendre què són i què representen. Diu que vol redescobrir la ciutat i explicar-la "de tu a tu" tant als barcelonins com als turistes que vulguin aprofundir-hi. I això és el que fa, sobretot, amb el blog 'Veodigital', que ara mateix és al que més es dedica i pel que s'ha fet més conegut dins la blogosfera barcelonina.

Però APU té més d'una vida com a bloguer. Abans d'unir les seves passions per Internet i per la fotografia, va obrir el blog 'La zona mileurista' amb l'objectiu de "comentar i donar veu a l'àmplia generació que va des del salari mínim fins a la 'idealitzada' xifra dels 1.000 euros. Era el gener de 2006, feia pocs mesos que s'havia encunyat el mot mileurista i ell va decidir aplicar-lo per denunciar les injustícies i els desequilibris que troba darrere la situació política i econòmica actual. Feia més de cinc anys que enviava cartes al director, que els diaris li publicaven habitualment. Amics i coneguts van encoratjar-lo a fer-se amb el seu propi espai d'opinió a Internet i així va néixer 'La zona mileurista', amb què es va convertir en la veu de la indignació social creixent. Encara no existia el moviment del 15-M. Dins la plataforma de blogs del diari 'Qué!', APU va obrir també un altre blog on penjar les crítiques més àcides, sovint en forma d'acudit gràfic recollit d'altres mitjans. Això és ara 'Una imagen vale más que mil palabras'.

Un bloguer prolífic

Per tal de poder personalitzar més el disseny i el funcionament dels seus blogs, APU els va traslladar l'any 2010 a la plataforma de Google, és a dir, Blogger. Des de llavors, n'ha creat quatre més. A 'Pintando fotos' es dedica a jugar amb el retoc fotogràfic de les imatges, que a la resta de blogs publica normalment sense tractar perquè no és usuari de Photoshop. També penja en aquest blog les fotos dels grafits que troba per la ciutat.

El 2011 va obrir 'Foto Catalunya', per penjar-hi fotos de les seves excursions més enllà de l'àrea metropolitana; i el 2012, 'Veo Barcelona', un blog amb fotografies que l'autor no ha fet servir per a les seves publicacions a 'Veo Digital'. La darrera incorporació a la família de blogs de l'APU és 'Marca Barcelona', on de moment només ha publicat una imatge panoràmica de la ciutat.

Fotografia i xarxes

A l'Andrés sempre li havia agradat la fotografia, però va ser amb l'arribada de les càmeres digitals que s'hi va llançar fins a convertir això de fer fotos de Barcelona en la seva afició principal. De fet, Veodigital és el nom del seu blog principal, on dóna la benvinguda convidant el lector a "veure el món amb la retina de la meva càmera".

De càmeres en té dues, que pots veure al vídeo. No fa gaire que porta a sobre un mòbil amb connexió a Internet, però el fa servir més per a la comunicació personal més que no pas per fer fotos i publicar-les. Diu que encara és un aprenent en l'ús de les xarxes socials, però el trobaràs tant a Twitter com a Facebook.

APU defensa la vigència dels blogs i la complementarietat amb les xarxes socials: uns són per explicar coses amb detall i les altres per relacionar-se. Segons la seva llarga experiència com a blocaire, en el que més han notat els blogs l'arribada de les xarxes socials és en la davallada del nombre de comentaris que hi deixen els lectors, perquè és més fàcil comentar a Facebook que no pas als blogs, on de vegades t'has de registrar o copiar un CAPTCHA abans de poder publicar el comentari.

Tanmateix, les xarxes socials també han ajudat l'APU a conèixer i trobar-se amb molts altres bloguers que comparteixen els seus interessos. És membre de la Barcelonasfera i va inspirar el naixement dels Caçadors d'Hermes, un col·lectiu sorgit per anar a veure estàtues i representacions del déu grec (Mercuri en versió romana) per tota la ciutat. L'Andrés sempre s'havia sentit atret per aquesta figura i en té un munt de fotografiats al seu blog. De fet, és tot un especialista en identificar estàtues de qualsevol déu o personatge, moltes situades als cementiris. Ara el grup dels Caçadors d'Hermes fa sortides per conèixer tota mena d'elements interessants del patrimoni de Barcelona.

"Tener un blog es eso: abrir una ventana al mundo, conocer sitios, conocer gente, poder mostrar cosas, que la gente te conozca, que tú conozcas otros lugares. Es como viajar sin salir de casa."
Andrés Paredes Úbeda