Els 100 anys del Foment Hortenc, en un llibre

Pilar Serra, una sòcia històrica, recull els moments més destacats de l’entitat a ‘El Foment Hortenc, 100 anys d’història i vida’

No és ni historiadora ni escriptora però la junta del Foment Hortenc va demanar a Pilar Serra, sòcia des dels anys 70, que escrivís el llibre sobre el centenari de l'entitat. L'autora ha cercat en documents antics i ha recopilat fotografies per explicar els 100 anys d'història d'aquest espai de trobada del barri d'Horta, conegut sobretot per la secció de teatre.

El Nadal del 1946, un incendi gairebé va posar fi al Foment Hortenc. El foc va destruir el local i, de fet, l'entitat hauria desaparegut si no hagués estat per l'esforç dels socis per reconstruir l'edifici, ubicat al carrer Alt de Mariner. Uns anys més tard, precisament van ser els bombers qui van obligar-los a canviar el teló de la sala d'actes per motius de seguretat si volien continuar fent-hi actuacions. Aleshores, com que el Foment passava per un moment econòmic complicat, un soci que era enginyer va mobilitzar un equip de col·laboradors per fer-ho de forma ràpida i econòmica. Són alguns exemples de com els socis han ajudat a tirar endavant l'entitat extrets del llibre 'El Foment Hortenc, 100 anys d'història i vida', editat amb motiu del centenari d'aquesta associació, que se celebra aquest any.

El cas del llibre no ha estat diferent dels anteriorment exposats. Ha estat l'empeny d'una sòcia, Pilar Serra, el que ho ha fet possible. Explica que va acceptar el repte que li va plantejar la junta de l'entitat tot i no ser escriptora ni historiadora per l'estima que té al Foment des que va entrar a formar-ne part, als anys 70. Ha cercat en documents antics, sobretot per reconstruir-ne els inicis, i en fotografies de l'Arxiu Municipal d'Horta-Guinardó per il·lustrar diferents moments clau com, per exemple, quan van rebre la Medalla d'Honor de la ciutat l'any 2006. Assegura que en l'obra hi ha anècdotes que sorprendran fins i tot aquells que han viscut en primera persona la història d'aquesta entitat emblemàtica del barri d'Horta, reconeguda principalment per la secció de teatre.