Elogi del temps i la memòria en una novel·la ambientada a Sant Antoni

El relat de Tina Vallès va guanyar el Premi Anagrama

Amb 'La memòria de l'arbre', l'escriptora barcelonina Tina Vallès ha guanyat la segona edició del Premi Anagrama de novel·la. Els protagonistes d'aquest relat són el Jan, un nen de 10 anys, i el seu avi, el Joan, que, per la malaltia d'aquest últim compartiran un temps de les seves vides en l'entorn del barri de Sant Antoni. Per escriure aquesta història, la Tina s'ha inspirat en l'experiència pròpia amb els seus avis i en els paisatges de la seva infantesa.

En la novel·la, que tot just es va publicar al febrer, Vallès aconsegueix establir el contrast entre dos temps, el temps de la ciutat, el ritme accelerat de les noves generacions i també del fet de viure al centre de la ciutat -perquè el barri de Sant Antoni no deixa de ser al centre de Barcelona-; i el temps d'un poble petit, que també alhora és el temps de dues generacions, d'una banda la generació dels pares i dels nets, del Jan, que és el nen protagonista, i de l'altra el temps dels avis, sobretot de l'avi Joan i l'àvia Caterina.

Els orígens de Tina Vallès són a Vilaverd, un poblet de la Conca de Barberà d'on provenen el seus avis paterns, tot i que l'escriptora viu a Sant Antoni. A ‘La memòria de l'arbre’ tots dos llocs tenen importància, un per la procedència dels personatges i l'altre perquè és on transcorre la història. La història gira al voltant de la memòria, la creació –o l'oblit- dels records i el pas del temps. Tina Vallès explica una història dramàtica amb tendresa, la pèrdua de memòria de l'avi Joan, des de la perspectiva del seu net de 10 anys, el Jan. Amb aquest text, l'autora valora el paper dels avis en l'educació dels més petits.