El maig a Barcelona: pròxim a la normalitat pel que fa a la temperatura i la pluja

El mes ha estat marcat pels xàfecs a bona part del país amb una distribució irregular de la precipitació

La pluja no ha estat tan abundant com els darrers mesos a Barcelona però el còmput anual s'aproxima als 400 litres per metre quadrat, un valor força superior al normal. El mes de juny ha començat amb la mateixa dinàmica de temps insegur i poca calor a Barcelona.

El maig a Barcelona

El maig ja és història i és moment de valorar com ha estat el mes a Barcelona amb les dades climàtiques de l'Observatori Fabra. Segons els càlculs i anotacions del seu meteoròleg i observador, l'Alfons Puertas, el cinquè mes de maig ha deixat 54,4 litres per metre quadrat, el 95 % de la que hauria de caure segons la mitjana (període de referència 1981-2010). La pluja més abundant es va recollir el primer dia del mes, jornada en la qual van caure 54,4 litres, un 59 % del total del mes. La resta va caure repartida en sis jornades.

La temperatura mitjana ha estat lleugerament superior a la normal amb un valor de 17,1 ºC, 0,4 ºC per sobre la mitjana del període de referència (1981-2010). La dada més elevada es va anotar el dia 24 amb una marca de 25,3 ºC. El valor més baix es va enregistrar el primer dia del mes, amb 5,9 ºC.

Des que vam estrenar el 2018 s'han recollit 394 litres per metre quadrat a l'Observatori Fabra. Cal recordar que l'inici del 2018 de moment ha estat molt més plujós de l'habitual.

El mes de maig a la resta de Catalunya

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya la distribució de la precipitació ha estat molt irregular en el conjunt de Catalunya. El qualifica de sec a litoral i prelitoral Central i Sud, a l'extrem nord de l'Empordà i en punts de la depressió Central. El Meteocat parla d'un maig molt sec a la costa Daurada i a l'entorn del Delta de l'Ebre. Per contra, el qualifica de normal o plujós a la resta del país, i de molt plujós en punts del prelitoral, al Prepirineu i a les parts elevades del Pirineu occidental.

Pel que fa a la temperatura, l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya parla d'un mes càlid a bona part del litoral i prelitoral, al pla de Lleida, tram alt de la Noguera Pallaresa i  al centre del Berguedà. Ha estat fred a àmplies zones dels Pirineus i Prepirineu, el Priorat i parts elevades de l’Anoia i l’Alt Penedès. L'informe destaca que aquesta anomalia positiva rau en una circulació general predominant de l'oest i el sud-oest, un fet que ha inhibit l'arribada de masses d'aire fred procedents de latituds més altes.

Com serà el mes de juny?

El mes de juny ha començat, de moment, amb una dinàmica atmosfèrica similar a la del mes de maig. Els models estacionals - a llarg termini- preveuen un mes amb una temperatura normal, o lleugerament més baixa, i clarament més plujós del normal a la península Ibèrica i també a Catalunya.