El Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta fa 40 anys

L’Ajuntament ha premiat la tasca de la federació amb la Medalla d’Honor de la Ciutat

El secretariat va néixer com una unió territorial d'entitats en defensa de la llengua catalana. Des d'aleshores han passat 40 anys i, actualment, la federació està formada per més de 300 associacions dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Han donat suport a lluites veïnals històriques com la recuperació de les Cotxeres de Sants o el Vapor Vell.

El Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta té els orígens en el Secretariat Local del Congrés de Cultura Catalana, creat el 1976. En aquell moment, l'objectiu de les entitats que en formaven part era defensar la llengua catalana. Però aquesta no ha estat l'única lluita de la federació. També ha donat suport a reivindicacions veïnals com ara la recuperació de les Cotxeres de Sants per convertir-les en un centre cívic, la transformació de l'antiga fàbrica del Vapor Vell en biblioteca o la recuperació de Can Batlló.

Aglutina 310 associacions 

Any rere any el secretariat ha anat creixent, fruit del gran moviment associatiu dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Tant és així, que actualment la federació aglutina 310 associacions veïnals, comercials, culturals, educatives, religioses, de gent gran o de defensa dels drets cívics i socials.

A proposta del districte de Sants-Montjuïc, l'Ajuntament ha atorgat una de les 25 Medalles d'Honor de la Ciutat al secretariat en reconeixement de la tasca com a vertebradora de la vida associativa dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta durant 40 anys.