El projecte Wikidones es consolida a les Corts

Un grup de dones es reuneixen setmanalment per introduir contingut sobre dones del barri a la Viquipèdia

Des de fa un any, les dones del districte que ho volen es troben per introduir contingut sobre dones del barri a la Viquipèdia. És part del projecte Wikidones, que impulsa La Bonne i que té un objectiu doble: augmentar el nombre d'editores dones a l'enciclopèdia lliure en català i potenciar-hi el contingut feminista i amb perspectiva de gènere.

Les trobades estan dinamitzades per tècniques del districte i pel Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, conegut com La Bonne, que va impulsar el projecte Wikidones fa dos anys i que, en fa un, va decidir portar-lo als districtes per aprofitar el coneixement que les dones poden tenir del seu propi barri. Les Corts va ser el primer a apuntar-s'hi. La Taula de Dones va mostrar molta bona predisposició des del principi.

Segons assegura Blanca Álvarez, la coordinadora del projecte de La Bonne, es tracta d'una mentoria col·lectiva. Són les dones que col·laboren en el projecte qui proposen els possibles noms que hi haurien d'aparèixer. Algunes, per exemple, s'han dedicat a ampliar la informació sobre la presó de dones de les Corts o a introduir dades de les dones de la família Deu, antics propietaris de Can Deu.

En les trobades, les tècniques els expliquen com crear-se un usuari, introduir informació i crear entrades. Però sobretot aprenen com tractar les fonts d'informació i triar-ne les vàlides.

L'objectiu del projecte Wikidones és invertir la situació de desigualtat de gènere a la Viquipèdia ja que, segons Álvarez, només el 9 % dels editors són dones i això té la seva contrapartida en el tipus de contingut. Per això, a banda de potenciar el paper actiu de les dones en l'edició, volen promoure que s'hi introdueixi contingut feminista i amb perspectiva de gènere.

A les Corts, el projecte ha estat tot un èxit i ara que les dinamitzadores traslladaran les trobades al Guinardó, les dones de les Corts continuaran introduint contingut pel seu compte.