El professorat denuncia que les universitats es troben en un moment crític

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) considera que les universitats es troben en un moment crític i que cal reconduir la situació. Denuncien que han perdut la funció social que tenien i que cada cop són més elitistes. La causa, diuen, són les retallades però també que s'està mercantilitzant el coneixement.

De tot plegat, n'han parlat aquest dissabte en una assemblea a l'església dels caputxins de Sarrià i el debat ha girat entorn de dos temes fonamentals. El primer, la funció social de la universitat. Consideren que mesures com la pujada de les taxes fan que la universitat no sigui accessible per a tothom i critiquen també que les empreses cada cop hi tenen més poder. En aquest sentit denuncien, per exemple, que hi ha companyies que imposen els continguts d'alguns màsters. Tot plegat, segons els organitzadors, ha fet que s'estigui canviant el model universitari català.

El segon tema de discussió ha estat la situació laboral dels docents, que asseguren que cada cop tenen més difícil fer carrera i que és molt complicat fer investigació. Denuncien, a més, que s'estan produint acomiadaments.

L'indret on s'ha celebrat la trobada és especialment simbòlic perquè és el mateix emplaçament on el 1966 ja es va reivindicar la universitat democràtica. Consideren que, malgrat que han passat 47 anys, hi ha alguns objectius d'aquella caputxinada que encara estan pendents. Pels responsables de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, en el context actual s'estan fent passos enrere i la situació està arribant a un punt insostenible.