El primer pressupost d’Ada Colau destina 430 milions d’euros a inversions

El pressupost municipal per al 2017 ha quedat aprovat definitivament aquest dimecres després que l'alcaldessa, Ada Colau, hagi superat la qüestió de confiança a què va vincular els comptes al desembre. És el primer pressupost sencer de l'equip de Colau, que puja als 2.580 milions d'euros, amb un increment de la despesa social. Pel que fa a les inversions, freguen els 430 milions d'euros, bona part dels quals es destinaran a la construcció d'equipaments com ara mercats o escoles bressol, i la urbanització de carrers.

La despesa corrent creix en aquest pressupost i supera els 2.151 milions d'euros. El pessic més important (344,8 M €) és per als serveis urbans, és a dir, el funcionament diari de la ciutat (neteja, escombraries...). Els segueixen els serveis socials que, amb 320,7 M €, preveuen ampliar la renda infantil, les beques menjador, i donar més cobertura a l'atenció domiciliària i la telesassistència. La seguretat i mobilitat (288,2 M €), el transport públic (153,5 M €), la cultura (144 M €), l'educació (121,8 M €) i l'habitatge (119,4 M €) són algunes de les grans àrees en què es reparteix la despesa.

Pel que fa a les inversions, un terç dels 429,1 milions d'euros previstos es destinen a la construcció o millora d'equipaments. És el cas de les sis noves escoles bressol (Raval, Encants, Can Carreres, Canòdrom, Germanetes i Concili de Trento), o els mercats municipals de Vall d'Hebron (2,4 M €), Bon Pastor (5,7 M €), Sant Andreu (3,5 M €), Boqueria (0,5 M €) i Sant Antoni. Aquest últim és el que més inversió s'emporta, més de 15 M €. Per al Pla de barris es reserven 17 milions d'euros.

L'altre gruix important de les inversions és per a l'espai públic. En aquest cas, és el túnel de Glòries, amb més de 20 M €, és l'obra de més pressupost. També es reserven partides per a la urbanització de Pere IV (5,6 M €), la Meridiana (0,7 M €) o la implantació de nous carrils bici (2,8 M €). Una de les obres d'aquest mandat, la connexió del tramvia, que encara no té acord polític, s'emporta 1,4 milions d'euros per redactar-ne el projecte.

Un pressupost sense la majoria del plenari

Els comptes de 2017 han tirat endavant amb el rebuig de tots els grups de l'oposició. La qüestió de confiança a què Colau va vincular l'aprovació del pressupost al ple de desembre ha permès que s'aprovin automàticament després que l'oposició no s'hagi posat d'acord per a una moció de censura a l'alcaldessa. "Hem vist que l'alternativa no existeix i que el projecte més consistent és el del govern", ha sentenciat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que ha demanat obrir "una nova etapa" en què govern i oposició puguin arribar a acords.