El pavelló Sant Salvador reobre per acollir 600 anys d’història

Després de tres anys de rehabilitació, l’antiga UCI de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau cobra vida de nou amb una proposta històrica i artística

El primer pavelló que va funcionar de l'antic hospital torna a cobrar vida amb un objectiu ben diferent de l'original. Té dues plantes obertes al públic: la inferior recull els 600 anys d'història de l'equipament, mentre que la superior ret homenatge a l'arquitecte del recinte, Lluís Domènech i Montaner. Cada visitant pot triar la longitud del recorregut.

El procés de renovació del pavelló Sant Salvador va començar el 2011 amb la façana. Tres anys després en va començar la rehabilitació interior, que, ara, coincidint amb els 100 anys del pavelló, ha permès recuperar un dels 12 espais que formen el Recinte Modernista de Sant Pau.

Dues plantes, dos mons

Els visitants entren al Sant Salvador pels passadissos on, anys enrere, circulaven els pacients d'aquesta antiga unitat de cures intensives. També els rebrà una gran pantalla corba,en què es projecten bona part dels 600 anys d'història de l'hospital. Això, a la planta inferior de les dues obertes al públic: hi ha plafons informatius que parlen de la transició des de l'hospital gòtic de la Santa Creu al Raval cap al Sant Pau modernista i una selecció d'utensilis que es feien servir antany.

La segona planta aparca la vessant mèdica. Aquí els visitants són rebuts i vigilats durant l'estada per un gran drac, fet a partir de mostres d'alguns treballs de Lluís Domènech i Montaner. L'arquitecte barceloní va ser l'ideòleg del recinte del Sant Pau; però el drac també exposa fragments del Palau de la Música o la Casa Lleó i Morera, entre d'altres. En un extrem d'aquesta sala, a més, es conserven 155 rajoles originals de la planta de malalts; la resta s'han hagut de fer de nou, tot replicant el model octogonal de fa un segle.

Un recorregut flexible

La directora de Comunicació del recinte històric de Sant Pau, Mercè Beltran, ha assegurat que "segons el temps i la curiositat" de cada visitant, es pot fer la ruta pel pavelló d'una manera més o menys extensa. Beltran afirma que "amb una primera ja surts amb la idea d'on ets", però també explica que es proposen dues lectures més: "La segona ja pots entrar amb més profunditat, i la tercera amplia tot allò que ja has fet amb interactius i pantalles de vídeo."

Els més curiosos, però, tenen la possibilitat d'ampliar la capbussada a l'univers històric del Sant Pau. A la planta superior hi ha una sala de consulta: conté una taula digital i tàctil que explica tots els detalls del Recinte Modernista. La setmana vinent també s'acabarà la instal·lació d'uns ordinadors que permetran consultar part de l'arxiu documental de l'hospital, digitalitzat amb l'ajuda de l'ICUB.