El Museu de Cultures del Món obrirà el 7 de febrer amb 37 peces d’art precolombí

El nou Museu de Cultures del Món ja té data d'inauguració. Serà el 7 de febrer. L'equipament inlcourà, entre altres peces, 37 obres d'art precolombí de la Fundació Arqueològica Jordi Clos, que han estat cedides de forma gratuïta durant un període de cinc anys. Gràcies a un conveni de col·laboració entre les dues entitats també es posarà en marxa una entrada combinada per 12 € que permetrà entrar, a més, al Museu Egipci.

Falten poc més de tres setmanes perquè s'inauguri el nou Museu de Cultures del Món, el  7 de febrer, i ja es van coneixent algunes de les peces que en formaran part. Gràcies a un conveni entre el nou museu i la Fundació Arqueològica Jordi Clos, que avui s'ha presentat, el nou espai del carrer de Montcada exposarà una selecció de 37 peces de la col·lecció d'art precolombí propietat de l'Hotel Claris que s'integraran a l'exposició permanent. Es tracta d'una cessió gratuïta i per un període de cinc anys que es podrà prorrogar. Les peces provenen majoritàriament de Mèxic i hi ha diverses ceràmiques funeràries. En destaca, però, un sarcòfag egipci que s'ubicarà a l'entrada del museu. A més, el conveni també permet oferir als visitants una entrada combinada pel preu de 12 € que permet l'accés al Museu de les Cultures del Món i al Museu Egipci.

El nou Museu de Cultures del Món estarà ubicat en dos antics palaus, el Palau Nadal i el del Marquès de Llió, al carrer de Montcada, on abans hi havia la seu del DHUB, el Museu Tèxtil i de la Indumentària i el Museu Barbier - Muller d'Art Precolombí. La ubicació, molt a prop del Museu Picasso, convertirà aquest carrer en un potent punt d'atracció museística. El nou equipament estarà centrat en la difusió del patrimoni cultural i artístic de les cultures no europees.

Un fons provinent de diferents col·leccions

A banda de les peces cedides per l'empresari i mecenes Jordi Clos, una part molt important del fons del museu prové de la col·lecció cedida pel també empresari i químic Albert Folch. Es tracta de més de 2.000 objectes cedits per un període de 20 anys i dels quals s'exposarà una petita part. També hi haurà peces provinents de la col·lecció Duran-Vallsosera sobre art asiàtic  i del Museu Etnològic. Precisament, el trasllat d'algunes peces de la col·lecció de Montjuïc i el fet que l'Etnològic tingui com a fil conductor principal la cultura catalana ha generat les crítiques d'alguns partits de l'oposició, que temen que es redueixi a un "museu folklòric". El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, però assegura que al Museu de les Cultures del Món només s'hi exposaran 47 peces provinents de l'Etnològic i assegura que no hi haurà una separació geogràfica de les 80.000 peces del fons patrimonial de Montjuïc. Els detalls del projecte del nou Museu Etnològic, segons va explicar a principis de desembre el mateix Ciurana, es coneixeran precisament quan s'inauguri el Museu de les Cultures del Món al barri de la Ribera.