El Museu de Cultures del Món es presenta en societat

El Museu de Cultures del Món està a punt d'obrir-se al públic. Aquest dimecres al matí se n'ha fet la presentació i dissabte s'inaugurarà oficialment. L'equipament exposa 529 peces d'arreu del món, bona part de la col·lecció Folch. El nou museu vol donar visibilitat al patrimoni que l'Ajuntament i altres col·leccionistes privats del país han anat aplegant al llarg del segle XX.

El barri de la Ribera guanya un nou equipament cultural, que se suma al Museu Picasso i a El Born Centre Cultural, i en què per primera vegada Barcelona mostra obres d’art d’arreu del món (Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania) en un únic espai i de forma permanent. La col·lecció consta de 529 peces que provenen de diversos fons. El gruix més important de l’exposició prové de la col·lecció Folch, que segons el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, s’ha convertit en “l’espina dorsal del museu”. Un altre gruix significatiu, unes 120 peces, s'han rescatat del Museu Etnològic, a Montjuïc, i la resta, de diverses col·leccions privades, com la Fundació Jordi Clos o la Duran Vall-llosera. Fins i tot hi ha 10 peces procedents del Museum of Archaeology and Anthropology de Cambridge.

La volta al món en un museu

El viatge comença a l’Àfrica amb peces que dibuixen el continent amb un recorregut que va des del segle XIV a l’antic regne de Benín, a Nigèria, fins a les figures de fang de Guinea Equatorial del segle XIX. La volta al món a través de l’art continua per Oceania i Àsia, situades a la primera planta de les cases Nadal i del Marquès de Lió, rehabilitades en 15 mesos per acollir el nou museu. En aquest apartat hi trobem des de les arts de Nova Guinea, el Tibet o la Xina. I l’exposició de l’Amèrica precolombina tanca el recorregut, amb elements de la cultura del centre de Veracruz o les màscares de Mezcala.

Tot plegat pretén ser una plataforma de preservació, difusió i projecció social del patrimoni artístic de la ciutat i els col·leccionistes que hi ha col·laborat de les cultures d’arreu del món. De fet, durant l’acte de presentació, l’alcalde, Xavier Trias, ha destacat que en moments difícils per a la cultura “cal que el sector públic i el sector privat treballin conjuntament” i aquest museu, ha dit, és fruit d’aquest treball comú.

El Museu de Cultures del Món s’inaugurarà dissabte, 7 de febrer, i es podrà visitar gratuïtament fins al 7 d’abril. A més, a partir de maig el museu iniciarà el seu programa d'exposicions temporals.