El Museu de Cultures del Món obrirà el gener de 2015 amb 550 obres d’art de quatre continents

El nou Museu de Cultures del Món obrirà portes, finalment, a principis de 2015. Ho ha confirmat el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, en la presentació del projecte. L'equipament ocuparà dos palaus medievals del carrer de Montcada que estan immersos ara en un procés de rehabilitació. El museu tindrà 550 peces d'art de tots els continents, excepte Europa.

L'equipament cultural unirà els palaus del Marquès de Llió i el Nadal, antigues seus del DHUB i el Museu Tèxtil i de la Indumentària i del Museu Barbier-Muller d'Art Precolombí, respectivament. Els dos espais estan sotmesos a unes obres de remodelació profunda que han de culminar a la tardor i que tenen un pressupost de 4,1 milions d'euros. Se'n reforçarà l'estructura, s'hi faran noves instal·lacions i es restauraran uns enteixinats de fusta d'alt valor segons els experts. En total, més de 2.800 metres quadrats de superfície útil.

El Museu de Cultures del Món pretén ser "un equipament cultural de capitalitat", segons Jaume Ciurana. L'espai serà un aparador de l'art d'Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, amb 550 obres repartides en tres plantes. Bona part del fons prové de la col·lecció cedida per la Fundació Folch a l'Ajuntament l'any 2011. Dels 2.300 objectes cedits se n'exposaran 379. Completaran la mostra permanent 117 peces del Museu Etnològic i 61 més de dues grans col·leccions d'art no occidental, les de la Fundació Arqueològica Clos i la col·lecció "Duran/Vall-llosera".

A banda, a la planta baixa del nou museu hi haurà exposicions de petit format sobre la història de les col·leccions i els seus creadors: Albert Folch, August Panyella i Eudald Serra. També es dedicarà una mostra al valor arquitectònic i històric dels edificis del museu. La primera exposició temporal que acollirà el Museu de Cultures del Món serà "Escriptures", comissariada per Miguel Peyró. A més, s'hi han previst activitats educatives per a escoles i adults.

Amb l'obertura del Museu de Cultures del Món, el Museu Etnològic, a Montjuïc, exposarà només la col·lecció catalana. Ciurana no ha confirmat si els dos museus compartiran el mateix director o no. "La decisió es prendrà properament", ha indicat. Quedarà recollit al pla de gestió que encara està en fase de redacció, així com el projecte executiu de museografia. Tampoc no hi ha xifres del pressupost anual de l'equipament.