El minut a minut del canvi de temps d’aquest divendres

Les pluges podran ser abundants al vespre i nit

S'acosta un canvi important de temps que pot deixar molta pluja i fins i tot tempestes fortes. Aquí us expliquem com evolucionarà el canvi en el decurs del dia.

Divendres de bon matí (abans de les 10 h):

És probable que a aquesta hora encara no plogui enlloc. La borrasca tot just començarà a avançar cap a nosaltres però quedarem lluny del seu radi d'acció. Hi haurà un front càlid just davant la costa, però terra endins només s'esperen algunes primeres gotellades. Ambient poc fred, totalment tapat i amb una mica de llevant i gregal arran de mar, que anirà remenant l'estat marítim.

De mig matí al vespre (10-20 h):

Se'ns tirarà al damunt el front càlid. La borrasca continuarà avançant cap a nosaltres i començarà a ploure. Sense estridències, però pluja continuada, amb força hores de precipitació. S'iniciarà de bon matí a la costa i s'anirà endinsant cap a l'interior. Les més abundants a la costa, prelitoral i comarques gironines, amb una cota de neu que se situarà cap als 1.100-1.200 m però que anirà remuntant a partir de la tarda.

El plat fort, a partir del vespre (21-03 h):

La borrasca se'ns tirarà al damunt i formarà una línia de convergència gairebé a la vertical de Barcelona. Alguns mapes la situen més cap al Besòs i d'altres, més cap al massís de Garraf. Serà el moment de màxima inestabilitat, amb una possible línia de tempestes que podria ser forta i acompanyada de ratxes de vent fort. Serà el moment en què es pot recollir més aigua en menys estona a Barcelona i rodalia, especialment cap a la mitjanit o una mica abans. Aquesta línia de tempestes s'endinsarà fins a l'interior i anirà avançant de sud a nord i deixarà els màxims de pluja al nord-est de Catalunya i alguns punts del Prepirineu barceloní. La temperatura pujarà transitòriament però caurà en picat un cop hagi passat aquesta línia de pluja forta. La cota de neu ballarà notablement en funció de la vall, sent sempre més elevada al Pirineu de Girona.

Millora lenta entrada la matinada (a partir de les 4 h):

La part més activa haurà marxat cap a França i ens quedaran restes d'inestabilitat, vent moderat i nevades ja a cotes més baixes (però també  menys abundants) a bona part dels Pirineus, sobretot la part més occidental. Dissabte serà un dia insegur, però sense un grau d'inestabilitat tan acusat.

Cal recordar que es tracta d'un pronòstic molt acurat i que les franges horàries així com la previsió final dependrà del moviment final dels centres d'acció. En qualsevol cas, podreu estar informats gairebé al minut al twitter: @btveltemps