Més de 10.000 persones visiten el MACBA en la jornada de portes obertes del 20è aniversari

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona ha celebrat aquest dissabte els seus 20 anys d’història amb una jornada de portes obertes que ha atret més de 10.000 persones. Entre les activitats, visites comentades a les exposicions però també a espais normalment tancats al públic. Una jornada festiva per potenciar els vincles amb la ciutadania d'una institució que continua buscant l'encaix en el mapa cultural de Barcelona.

Els fons del MACBA s'han acostat aquest dissabte al públic amb un seguit d'activitats pensades per celebrar les dues dècades del centre. A l'Auditori s'hi han projectat obres audiovisuals de la col·lecció permanent i sobre la façana s'hi han pogut veure un conjunt de fotografies de diverses exposicions que el MACBA ha acollit en 20 anys.

Durant tot el dia hi ha hagut visites comentades a les exposicions i a espais reservats com les sales de restauració i l'arxiu. Un miler de persones havien passat pel museu durant les dues primeres hores de portes obertes, una xifra que a les 20h ja havia crescut fins a les 10.000.

En aquests 20 anys, el MACBA ha ampliat les seves col·leccions, que ja sumen més de 1.600 obres. El 2014 va fer un pas endavant en el seu camí per guanyar espais i diversificar les seves propostes.

Icona de la transformació del Raval

EL MACBA es va inaugurar fa exactament 20 anys, el 28 de novembre de 1995. L’edifici del nord-americà Richard Meier representava a la perfecció la febre olímpica en què continuava immersa Barcelona. El seu plantejament racionalista, com una articulació de diversos prismes, i la seva gran façana com una gran de galeria en vidre, que recull la llum natural, s'ha convertit en una icona de la ciutat i exemplifica la voluntat de transformació del territori que també van suposar els Jocs.

L'arquitectura i l'estructura del MACBA, molt moderna i trencadora en comparació amb la resta d'edificis del Raval, van suposar un repte d'encaix amb el barri. Una relació que en els inicis gairebé no existia i que es limitava a visites guiades o a jornades de portes obertes. Amb el temps s'ha anat transformat, el museu ha acollit activitats de les entitats del Raval i el centre ha potenciat els projectes educatius.

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona està gestionat per un consorci publicoprivat creat el 1988. El formen, d'una banda, la Generalitat, l’Ajuntament, el Ministeri de Cultura. De l'altra, la Fundació MACBA. La llavor del projecte es remunta al 1959 quan Alexandre Cirici Pellicer va començar a treballar en la idea d'un museu d'art contemporani per la ciutat.

La Fundació MACBA, creada el 1987 per representants de la societat civil i presidida per l'empresari Leopoldo Rodés, va materialitzar aquest esperit i va permetre començar a gestar la col·lecció del futur centre artístic. Actualment formada per més de seixanta empreses i  una vuitantena de particulars ha estat sovint acusada d’interferir en la direcció del MACBA i voler imposar els seus criteris a l’hora de dibuixar el discurs artístic del museu.

Buscant el rumb

El crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle va ser el primer director del MACBA. Després de dimitir va ser succeït per Miquel Molins, que també va acabar deixant el càrrec. Entre 1998 i el 2007 el museu va estar dirigit per Manuel Borja-Vilell, a qui s’atribueix haver aconseguit una major projecció internacional però a qui se li va retreure haver posat poca atenció als artistes del país.

La gestió del seu successor, Bartomeu Marí, va quedar tenyida per la polèmica que va envoltar l'exposició 'La bèstia i el sobirà' que el va portar també, finalment, a dimitir. L'argentí Ferran Barenblit, que des de l'estiu de 2015 és el director de la institució, ha manifestat la seva intenció de donar importància a espais fins ara secundaris del museu i potenciar la relació amb el barri.