El Dia Internacional dels Supervivents al Suïcidi vol visibilitzar aquest tipus de mort

El Dia Internacional dels Supervivents al Suïcidi és un dia per fer visible un tipus de mort que només el 2011 va afectar, a tot l'estat, 3.180 persones, xifra superior fins i tot a la de víctimes d'accidents de trànsit. Per parlar d'aquest problema, força silenciat, s'han reunit les persones que pateixen el dol que algú s'hagi tret la vida o ho hagi intentat.

El juny de 2012 es va crear l'Associació de Supervivents després del Suïcidi, una entitat que busca donar suport a les persones que han patit la pèrdua d'un familiar o una persona propera a causa d'un suïcidi o, fins i tot, ho han intentat en primera persona. Des de l'associació lamenten que la mort per suïcidi no es contempli com un altre tipus de mort, i que s'hagi estigmatitzat socialment. Per això demanen que se'n parli obertament per tal d'estar més alerta davant de nous possibles casos, però també per evitar que les persones supervivents visquin amb vergonya el dol de la pèrdua d'un ésser estimat.

Precisament és el que ha fet l'associació aquest dissabte a l'Hospital de Sant Pau, on ha organitzat una xerrada per commemorar el Dia Internacional dels Supervivents al Suïcidi. És la primera vegada que se celebra a tot l'estat, després que el 1999 el senador dels Estats Units, Harry Reid, que va patir el suïcidi del seu pare, va proposar al Senat instaurar la data.

En la jornada s'ha presentat el documental 'Supervivientes', d'Itziar Bernaola i Pablo Ferran. Una projecció que ha estat molt aplaudida per l'apropament serè i sensible al dolor de les persones que han hagut de conviure amb el suïcidi. L'objectiu principal dels directors era parlar-ne per deixar enrere aquest tabú social. La principal dificultat va ser aconseguir els testimonis per explicar les vivències sense amagar-se. Unes experiències colpidores, que els "supervivents" insisteixen que s'han d'explicar, però sempre des del respecte i l'ètica.